Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, Gebze’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, başta Arçelik, Bosch olmak üzere otomotivden beyaz eşyaya kadar birçok sektörün çelik tedarikini sağlayan Alman sanayi devi Thyssenkrupp firmasının Türkiye’deki en önemli işinden çıkacağını yazdı.
Dünyanın en büyük sanayi şirketlerinden biri olan Thyssenkrupp’un 28 milyar Euroluk cirosu ve 103 bin çalışanıyla dünyanın en büyük şirketlerinden biri olduğunu belirten Ülker, firmanın geçen yıl 5,5 milyar Euro zarar bildirdiğini, şimdi de bir başka önemli kolu olan paslanmaz çelik ürünleri alanından çıkacağını ifade etti.
Thyssenkrupp’un, İtalya merkezli firması Acciai Speciali Terni (AST) firmasındaki hisselerini yine bir İtalyan olan Arvedi Group’a devredeceğini belirten Ülker, resmi süreçlerin tamamlanmasıyla firmanın, savunma sanayisi dışındaki en önemli biriminden ayrılacağını yazdı.
Ülker, bu satışın Türkiye’yi de etkileyeceğini belirterek Ülker, “Alman devine ait AST’nin dünyada 3 tesisi bulunuyor. İtalya dışındaki tesisler Türkiye ve Almanya’da yer alıyor. Anlaşma tamamlandığında Alman şirket, Türkiye’deki en önemli varlığını da satmış ve çelik alanından da çıkmış olacak” bilgisini verdi.
Ülker yazısını şöyle sürdürdü:
“20 yıl önce Türkiye’de kurulan Thyssenkrupp Materials Turkey, başta Arçelik, Bosch olmak üzere otomotivden beyaz eşyaya kadar birçok sektörün çelik tedarikini sağlıyor. Gebze’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin metrekaresi açık, 20 bin metrekaresi kapalı alana sahip fabrikasında, 30 bin tondan fazla paslanmaz çeliği işliyor. Son olarak bu tesise 2017 yılında 2 milyon Euro’luk ek yatırım yapan Thyssenkrupp, karbon işleme işini büyütmüştü. Alman şirketin Türkiye biriminin cirosu ise 750 milyon lira yani 70 milyon Euro’nun üzerinde. Alman şirketin bu satışı, Türkiye açısından oldukça önemli. Asansör işinin yanı sıra çelikten de ayrılması Türkiye’deki varlıklarının da azaltılması anlamına geliyor. Edindiğim bilgilere göre, Thyssenkrupp’un Türkiye ile olan tek ilişkisi denizaltı projesi.
Çinliler talip olmuştu
Thyssenkrupp’un Türkiye birimi de dahil vitrine çıkardığı şirketlere, Çinli Baosteel dahil dünyanın farklı ülkelerinden devler de talip olmuştu. Satışın 2022 yılında tamamlanması bekleniyor. Thyssenkrupp’un vitrindeki firmasını almaya hazırlanan Arvedi Group ise 1963 yılında kuruldu. Özel çelik üretiminde Avrupa’nın en büyüklerinden olan firma 3 bin 600 çalışana, 3.6 milyar Euro’luk ciroya sahip.”
Yazının tamamın okumak için tıklayın
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***