ABD’li yetkililer, Türkiye’nin F-35’leri barındırdığı yerde S-400’leri yerleştirmeyeceğini belittiler.
Pentagon’dan dün yapılan açıklamada, “Türkiye’nin F-35 programından çıkarılma sürecinin 23 Eylül’de nihayete erdirilmesi” konusunda var olan anlaşmazlıkların çözümü için görüşmeler yapıldığı aktarılmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün, ABD heyetinin Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasından kaynaklanan anlaşmazlıkları görüşmek üzere Ankara’da temaslarda bulunduğunu bildirdi.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Pentagon, Sözcüsü Yarbay Anton T. Semelroth, Avrupa ve NATO Politikası Baş Direktörü Andrew L. Winternitz ve Savunma Bakanlığı Tedarik ve İkmalden Sorumlu Müsteşarlığın Planlama, Programlar ve Analiz Direktörü Melissa Benkert’in öncülük ettiği Savunma Bakanlığı heyetinin 27 Ekim’de Ankara’da temaslarda bulunduğunu belirtti.
AFP’ye açıklama yapan ABD’li kaynaklar, Türkiye’nin F-35’leri barındırdığı yerde S-400’leri yerleştirmeyeceğini söyledi. Adı belirtilmeyen bir ABD’li yetkili, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemi satın alma kararının, F-35’lerin iptalinde olduğu gibi olası F-16 siparişlerinde de sorun olabileceğini söyledi. Türkiye, F-35’den projesi için verilen paranın karşılığında F-16 verilmesi talebinde bulunmuştu.
Serbest Görüş:
ABD’li yetkililere göre, S-400’ün varlığı, NATO’nun “birincil düşmanı” olan Rusların, uçaklardaki önemli ve gizli bilgileri toplamasına neden olabilir.
Pentagon’un Satın Almadan Sorumlu Savunma Müsteşarı Ellen Lord, “Türkiye, F-35’i yaptığı, onardığı ve barındırdığı yerin yakınına bir Rus istihbarat toplama platformu yerleştiremez” dedi.
Ankara daha önce 100 adet Lockheed Martin F-35 siparişi vermiş fakat Türkiye’nin S-400 satın almasının ardından ABD, Türkiye’yi programdan çıkarmıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***