ANKARA – Nurcan Canlı, Ulus’ta Suluhan Çarşısı’nda 10 yıldır işlettiği işyerinde filografi ve gravür sanatını geleceğe aktarmak için kurslar düzenliyor.
Ankara’nın Ulus semtinin tarihi Suluhan Çarşısı’nda bulunan Sanat Evi’nde, unutulmaya yüz tutmuş filografi ve gravür sanatı yaşatılıyor. Hobi olarak yapmaya başladığı filografi ve gravür sanatını 10 yıldır açtığı işyerinde öğretmeye başlayan Nurcan Canlı (58), öğrendiği teknikleri aynı tabloda uygulayarak, kendine has tasarımlar ortaya çıkarıyor. Canlı, icra ettiği sanatı, verdiği kurslarla geleceğe aktarmaya çalışıyor.
FİLOGRAFİ VE GRAVÜR
Filografi ve gravür sanatı hakkında bilgi veren Canlı, “Filografi, tasarlanmış bir motif ya da desenin, ahşap malzeme üzerine çiviyle çakılması ve arasından çeşitli renklerde iplik veya teller geçirilmesi ile oluşturulan, farklı motif ve desenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan bir el sanatıdır. Ortadoğu’dan geldiği söyleniyor. Ayrıca psikiyatrist tedavilerde kullanılmış ve günümüze kadar gelmiş. Gravür ise metal, taş, tahta üzerine oyma tekniğini kullanarak yapılan ve kâğıda aktarılan sanattır. Ben daha çok camda kullanmayı seviyorum. Camı arkadan boyuyorum sonra deseni geçiriyorum, sonra bisturi ile camı kazıyorum. Bu tekniğe deneme yanılma metoduyla ulaştım” dedi.
KEŞFETME MUTLULUĞU
Öğrenme ve öğretme eyleminin birbiri içinde bütünlüklü ilerlediğini söyleyen Canlı, yeni tarzları keşfetmeyi sevdiğini belirterek, “İki sanatı bir araya getirmek hoşuma gidiyor” diye belirtti. Yaptığı işin kendisini psikolojik olarak da rahatlattığını ifade eden Canlı, “Evde oturmaktansa burada çalışmak beni motive ediyor. Herkese tavsiyem, akşam eve geldiğinizde bir kalem alıp bir kağıt karalayın. Ertesi gün baktığınızda o karalamadan bir şeyler çıktığını göreceksiniz yani herkesin bir hobisi olmalı, bence hobi dünyanın renkli çerçevesi, insanlar hobi ile mutlu olabilirler” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİ SAYISI AZALDI
Yaptıkları sanatta kullandıkları malzemelerin pahalılığına değinen Canlı, pandemi nedeniyle uzun bir süre çalışamadıklarını dile getirdi. Canlı, yaşadıkları sıkıntıları şöyle özetledi: “Eskiden insanların alım gücü vardı şimdi daha zor. Ülkenin şartları ortada, herkes zorluklar yaşıyorsa biz de öyle. Hem öğrencimiz hem de müşterilerimiz azaldı.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***