Merkez Bankası, dijital lira denemeleri ve geliştirme süreci için ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu.
Dijital para için çalışmalar yürüten Merkez Bankası yeni bir aşamaya geçti. Merkez Bankası, teknoloji paydaşlarının katılımıyla Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kurdu. Dijital TL için Merkez Bankası nezdinde ‘Dijital Türk Lirası Ağı’ oluşturulacak. Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını takiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacak.
TEDAVÜLE YÖNELİK HENÜZ BİR KARAR YOK
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, bankanın dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir kararın olamadığı vurgulandı.
Merkez Bankası daha önce yaptığı açıklama da, dijital TL’nin kripto paralarla karıştırılmaması uyarısında bulunmuştu.
YENİ KATILIMLARLA GENİŞLETİLECEK
Merkez Bankası’ndan yapılan duyuruda, Banka’nın, mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk Lirası’nın tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürdüğü bildirildi.
Merkez Bankası Dijital Türk Lirası AR-GE projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanmasıyla başlayan sürecin, teknoloji paydaşlarının katılımıyla bir sonraki aşamaya taşındığı aktarılan duyuruda, “Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri, teknoloji paydaşlarının katılımıyla yakın iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturmuştur” denildi.
Duyuruda, projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesinin planlandığı belirtilerek, şu bilgi verildi:
“Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında, TCMB nezdinde prototip ‘Dijital Türk Lirası Ağı’ tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası AR-GE projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır. TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir.”
KAPASİTE ÖLÇÜMLERİ YAPILACAK
Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra mevcut teknolojilerin dijital Türk Lirası’na ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespitinin amaçlandığı vurgulanan duyuruda, birinci faz sonuçlarının, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***