Sayıştay, rektörlük lojmanındaki konutuna jakuzi, balon salıncak, elektrikli süpürge ve led ışıklı makyaj aynası alan rektörün, üniversite bütçesinden yaptığı harcamaları faiziyle ödemesine karar verdi
Birgün gazetesinde yer alan haberde, bir devlet üniversitesi rektörü, rektörlük konutuna jakuzi, balon salıncak, led ışıklı makyaj aynası ve robot duş seti aldı. Sayıştay, rektörlük konutuna üniversite bütçesinden lüks malzeme alınmasının kamu zararına yol açtığına dikkat çekerek harcamanın bir kısmının faiziyle birlikte rektöre ödettirilmesi gerektiğine karar verdi. Sayıştay, üniversiteye ait bir aracın rektörün Ankara seyahatleri için havalimanında bekletilmesi için ise “Kamu zararı oluşmadı” dedi.
Eğitim kaliteleri itibarıyla tartışılan üniversiteler rektörlerinin lüks merakı ile de gündeme geliyor. Sayıştay’ın, üniversitelere yönelik mali denetimlerinde lüks harcamalar yapıldığı ortaya çıktı. Bir taşra üniversitesi rektörünün resmi konutuna aldığı eşya ve sarf malzemeleri yargılama konusu yapıldı.
EV ALIŞVERİŞİ ÜNİVERSİTE BÜTÇESİNDEN
Türkiye’de, rektörlerin üniversite bütçesinden yaptığı lüks harcamalar tartışılırken bir taşra üniversitesi rektörü çıtayı yükseğe koydu. Rektör, üniversiteye ait konuta jakuzi, sinek öldürücü, balon salıncak, elektrikli süpürge, piknik termos, budama testeresi, led ışıklı makyaj aynası ve robot duş seti aldı. Malzemelerin tamamı için üniversite bütçesi kullanıldı.
KAMU ZARARI NEDENİYLE FAİZİYLE ÖDEME KARARI
Üniversitede incelemelerde bulunan denetçinin, “Kamu zararı” tespiti üzerine Sayıştay, yargılama başlattı. Ödemesi üniversitenin kasasından yapılan satın alma işleminde imzası bulunmayan bir yöneticiye yönelik, “Sorumluluğu bulunmamaktadır” kararı alınırken rektöre, “Harcanan paranın bir bölümünü üniversiteye ödeme” cezası verildi.
MAKAM ARACINI HAVALİMANINDA BEKLETTİ
Sayıştay, üniversite rektörünün Ankara’ya gittiği zaman kullanmak üzere Esenboğa Havalimanı’nda makam aracı bekletmesine ilişkin de yargılama gerçekleştirdi. Kararda, rektörün resmi araç ve şoförle birlikte Ankara’ya gelmesi durumunda ortaya çıkacak harcırah ve yakıt giderleri ile aracın Ankara’da bekletilmesi ile ortaya çıkan maliyetin karşılaştırılması gerektiği belirtildi. Karşılaştırma yapılmadan sağlıklı bir karar verilemeyeceğinin altını çizen Sayıştay, “Kamu zararı oluşmamıştır” diyerek dosyayı kapattı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***