Boris Johnson; Eğitim Bakanı Gavin Williamson ve Adalet Bakanı Robert Buckland ile Yerel Yönetim ve İskan Bakanı Robert Jenrick’i görevden aldı. Kültür Bakanlığı ve Uluslararası Ticaret Bakanlığı’nda da kabine içi değişiklikler yapıldı.
Eleştirilerin odağındaki Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı oldu. BBC’ye bilgi veren kaynaklar, Raab’ın Johnson’la uzun süren bir görüşme sonucunda bu görevlere getirildiğini söyledi. Raab’ın görev değişikliğine tepki vermediği ancak “Afganistan’dan tahliyeler konusunda attığı adımların yanlış resmedilmesinden dolayı mutsuz olduğu” belirtildi.
Maliye Bakanı Rishi Sunak ve İçişleri Bakanı Priti Patel ise görevlerini sürdürecek.
Dışişleri Bakanlığı’na Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss atandı. Truss aynı zamanda Theresa May başbakanlığındaki hükümetlerde ilk kadın Adalet Bakanı olarak da görev yapmıştı.
Nadhim Zahawi Eğitim Bakanlığı’na, Nadine Dorries Kültür Bakanlığı’na, Michael Gove ise İskan Bakanlığı’na atandı. Uluslararası Ticaret Bakanlığı’na ise Anne-Marie Trevelyan getirildi. Daha önce Sağlık Bakanlığı’nda görev alan ve Kabine’de hiç görev almamış olan Dorries, revizyonun sürpriz isimlerinden oldu.
Bakanlık Ofisi’nde herhangi bir bakanlık adı verilmeden bakan titri verilen Oliver Dowden, aynı zamanda Amanda Milling yerine Muhafazakar Parti’nin eş başkanı oldu.
Başbakanlıktan yapılan ilk açıklamada, “toplumun önceliklerine hizmet etmeyi temin edecek” bir ekibin kurulmasının amaçlandığı bildirildi.
Eğitim Bakanı Williamson, geçtiğimiz yıl okulların kapanması ve yıl sonu sınavlarının organize edilmesi konularında büyük eleştiri almıştı.
Williamson, “2019’dan bu yana Eğitim Bakanı olarak hizmet etmek büyük bir şerefti. Başbakanı ve hükümetini desteklemeye devam edeceğim” dedi.
Dominic Raab da Afganistan’daki krize yönelik yaklaşımı nedeniyle eleştirilmişti.
Taliban Kabil’i ele geçirmeden önce tatile çıkan Raab’ın, Afgan mevkidaşını tavsiye edilmesine rağmen tahliyeler konusunda işbirliği yapmak üzere aramadığı ortaya çıkmıştı.
Muhalefetten eleştiri
Muhalefetteki İşçi Partisi, Dominic Raab’ın Adalet Bakanlığı’na atanmasına tepki gösterdi.
Partinin Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, Raab’ın “işçileri kötü patronlardan koruyan yasalardan kurtulmak istediğini” ve 21 yaş altı için asgari ücreti kaldırma niyetinde olduğunu savundu.
İşçi Partili Rayner, Raab’ın işçi haklarını yok etme arzusunda olduğunu da ekledi.
BBC muhabirlerinden Dominic Casciani, Buckland’ın saygı duyulan bir hukukçu olduğunu ancak görevi devrederken ardında mahkeme salonuna gitmeyi bekleyen 58 bin ağır suçlar içeren dava dosyası bıraktığını belirtiyor.
Muhalefetin Gölge Adalet Bakanı David Lammy de Raab’ın atanması için “Altı yılda altıncı adalet bakanı olarak, harekete geçme konusundaki yetersizliği sebebiyle dışişleri bakanlığından kovulan bir ismi atamak, hükümetin suç mağdurlarını ne kadar az önemsediğinin göstergesi” ifadelerini kullandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***