Eşleri cezaevinde olan ailelere yardım yapanlara yönelik operasyon kamuoyunda tepkiye neden oldu. Hukukçu ve akademisyen Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, konuyla ilgili paylaşımında, “Mahkumun suçu olsa bile mahkum ailelerine yardım suç değildir. Demokratik ve sosyal hukuk devletinin bu yardımı kendinin gerçekleştirmesi, gerçekleştiremiyorsa yardım edenleri şüpheli saymaması gerekir. Aksi takdirde bu çocuklar kendi devletlerinden soğurlar.” ifadelerini kullandı.
Bir takipçisinin “Benim anlamadığım tecavüzcü adamın ailesine gidilip geliniyor, ziyaret ediliyor. Fakat öğrenci yurdunda görev yapmış bir kadın neden linç ediliyor?” sorusuna ise Hatemi, kendi dizeleriyle cevap verdi: “Dokunmaz olsa idi zülfiyâre/neler söyler idim, lâkin ne çare?/vehâmet kesb eder her gün bu yâre/Ayân olmaz mı hükkâm-i diyâre?”
Kanaatimi kısaca söyledim:ceza sorumluluğu şahsîdir.Aile ferdlerine yansıtılmamalıdır.sosyal Devletmuhtac duruma düşen aile ferdlerine yardım etmelidir.yardım edenler de suç değil hayır işlemektedirler sevgiyle
— Hüseyin Hatemi (@Elifhevav) September 26, 2021
CEZA SORUMLULUĞU ŞAHSİDİR, AİLE FERTLERİNE YANSITILAMAZ
Bir başka kullanıcının, “Hocam bu yardım eyleminin ‘örgüt’ suçu olarak gösterilmesine ne diyorsunuz?” sorusunu ise şöyle cevapladı: “Kanaatimi kısaca söyledim: Ceza sorumluluğu şahsîdir. Aile fertlerine yansıtılmamalıdır. Sosyal devlet muhtaç duruma düşen aile fertlerine yardım etmelidir. Yardım edenler de suç değil ‘hayır’ işlemektedirler. Sevgiyle”
Bu arada hırsızlık, yankesicilik, dolandırıcılık gibi adli suçlardan hüküm giyenlerin yakınlarına devlet aylık maaş bağlıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***