Yükselen kira fiyatlarına kayıtsız kalmayan ev sahipleri mevcut kiracısını çıkarıp daha fazla kazanmanın yolunu arıyor. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Gidişata baktığımızda mahkemelerin kilitleneceğini, herkesin birbiriyle davalık olmasını öngörüyoruz” dedi.
Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre Aşa’nın, ev sahibinin 5 yılın sonunda günün koşullarına uygun bir kira talep etme hakkı bulunuyor. Bunun dışında bir de, ev sahibinin 10. yılın sonunda hiçbir sebep göstermeksizin tahliye davası açma hakkı var.
Kiracıların mağdur olmaması için tespit davası açılma süresinin 5 yıldan 7-8 yıla; tahliye davalarının süresinin de 10 yılın üzerine çıkarılmasını öneren Aşa, “Bunu yapmak bir kararnameye bakar. Vatandaşın mağdur olmaması için bu dava sürelerinin açılması için gerekli sürelerin uzatılması gerek” dedi.
Aşa, bunlara ek olarak TÜFE’ye göre belirlenen yıllık kira artışlarının oranında da iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini ifade etti.
Bu duruma karşılık, mal sahibinin, çıkarmak istediği kiracıya kira kontratının süresi dolmadan bir ay önce tebligat göndermesi gerekiyor.
Nizamettin Aşa, bu tebligatın kiracının eline 30 gün önceden geçmemesi durumunda kira kontratının otomatik olarak bir yıl daha uzadığının bilgisini verdi.
‘TESPİT EDİLİRSE EV SAHİBİ 3 YIL BOŞ TUTMAK ZORUNDA’
Tebligat zamanında ulaşsa da mal sahibinin haklı bir sebep göstererek dava açması gerektiğine dikkat çeken Aşa, “Eğer mal sahibi ‘kendim oturacağım’ diyerek dava açıp da davayı kazandığı halde o dairede oturmazsa, bunun tespiti halinde 3 yıl evi boş tutmak zorunda. Başkasına verdiyse sizin kiranızı tazmin etmekle yükümlü. Fakat bunları çıkarılan kiracı tespit etmeli. Böyle bir açık var” diye konuştu.
‘BAZI MAL SAHİPLERİ KOMİSYON İSTEMEYE BAŞLADI’
Ayrıca, Nizamettin Aşa, internet üzerinden kendisi ilan veren bazı mal sahipleri, kiracıdan aldığı depozitonun yanı sıra bir de komisyon istemeye başladı.
Aşa, “Mal sahiplerinin fırsatçılığı had safhada. Bazı kiracılar gelip, mal sahiplerinin kendilerine ’emlakçıya verdiğin bir aylık komisyonu bana ver’ dediğini aktarıyor. Ya da ev sahipleri doğrudan bize gelip komisyonun yarısını istiyor” diye konuştu.
Nizamettin Aşa, şu an kiralık ilanı olan evlerin çoğunun yüksek bedelli olduğuna dikkat çekerek, “Makul fiyatlı olsalar belki bir tane bile ilan göremezsiniz” dedi.”
“Kiralık ev yok. Ev olmayınca ilan da olmuyor” diyen Aşa, “Geçen sene her emlakçının elinde 15-20 anahtar vardı, müşteri bulunamıyordu. Bu yıl her emlakçının kapısının önünde 15-20 müşteri var, ev yok” şeklinde konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***