Bu arada koronavirüs nedeniyle ölümleri gizlemek isteyen Sağlık Bakanlığı ve TÜİK’in veri akışını kestiğini iddia edildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi CHP’li 11 Büyükşehir ve 10 İl belediyesinin mart 2020’den itibaren ölüm verilerini inceleyerek, 21 ildeki ölüm sayısının Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı toplam ölüm sayısında fazla olduğunu ortaya çıkardı.
CHP’li 21 belediyedeki ölüm sayısının tüm ülkedeki ölüm sayısından 8 bin 87 kişi fazla olduğunu dile getiren İlgezdi, bu durumda Sağlık Bakanlığı’nın tüm verilerinden şüphe edilmesi gerektiğini söyledi. BirGün’e konuşan İlgezdi, “11 büyükşehir belediyemizin ve 10 il belediyemizin ölüm rakamlarını değerlendirdiğimizde, Mart 2020-Ağustos 2021 arası toplam 64 bin 797 kişi bulaşıcı hastalık, Kovid-19’dan vefat etmiş durumda. Sağlık Bakanlığı ise aynı dönemde tüm Türkiye’deki vefat sayısını 56 bin 710 olarak açıklıyor. 21 ildeki oran 81 ildeki ölüm oranından nasıl 8 bin 87 fazla olabiliyor?” diye sordu.
Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, 21 belediyenin toplam nüfusunun 40 milyon 782 bin 144, Türkiye’nin toplam nüfusunun ise 83 milyon 614 bin 362 olduğunu vurgulayarak, “Belediyelerdeki ölüm rakamlarını bir projeksiyonla tüm ülkeye uyguladığımız zaman 132 bin 851 kişinin bulaşıcı hastalıklar nedeniyle vefat etmiş olabileceği sonucu çıkmaktadır. Salgının başından beri şeffaflıktan uzak olan bakanlık verileri daha da güvenilmez oldu” dedi.
İSTANBUL DEĞİL TEKİRDAĞ
CHP’li İlgezdi, CHP tarafından yönetilen 21 mart 2020- Ağustos 2021 tarihleri arasında bulaşıcı hastalık ölüm hızı hesaplandığında, milyon kişide en yüksek bulaşıcı hastalık ölüm hızının sırasıyla Tekirdağ, Bolu, Kırşehir ve İstanbul’da olduğunu belirterek, “Yirmi bir ilimizden alınan verilere göre pandeminin ölümler açısından üç ilde Sağlık Bakanı tarafından Türkiye’nin Vuhan’ı diye nitelenen İstanbul’dan bile daha fazla etkili olduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.
“TÜİK VERİ AKIŞINI KESTİ, KORONAVİRÜS ÖLÜMLERİ GİZLENİYOR”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir de, Sağlık Bakanlığı ve TÜİK’in veri akışını kestiğini söyledi. Aydemir, “Kovid-19 nedeniyle ölümler aktarılmıyor. Korona nedeniyle ölenlerin sayısındaki doğru bilgiyi vermemek için bu yapılıyor” dedi.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre; TÜİK yaptığı açıklamada, “Ulusal Veri Yayınlama Takvimi’ne göre 17 Eylül 2021, saat 10.00’da yayımlanması planlanan ‘Hayat Tabloları, 2018-2020’ haber bülteni, istatistiklerin elde edildiği kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların henüz tamamlanamamış olması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiştir” duyurusunu yaptı.
Eski TÜİK Başkanı, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, ölümlerle ilgili hiçbir verinin yayımlanamadığına dikkat çekerek tepki gösterdi. TÜİK’in “gerekçesinin inandırıcı olmadığını” belirten Aydemir, şunları söyledi:
“Biz, 2014-2015 yıllarında yeni bir sistem kurduk. TÜİK ve Sağlık Bakanlığı olarak ölümleri elektronik ortamda izlemeye başladık. Vefat olduğunda otomatikman bilgiler hastanelerde sisteme giriliyor. Buradan da Sağlık Bakanlığı’na, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’ne, SGK’ye, belediyelere, mezarlıklara gidiyordu. Vatandaşın daha önce uğraştığı işlerin hepsini biz bitirdik. Yeni bir sistem kurduk. Otomatik olarak veriler işleniyordu. Şu anda anladığım kadarıyla sorun şu: Sağlık Bakanlığı pandemi süresince TÜİK’e veri akışını durdurdu. Kovid-19 nedeniyle ölümler aktarılmıyor. Korona nedeniyle ölenlerin sayısındaki doğru bilgiyi vermemek için bu yapılıyor. Sağlık Bakanlığı da TÜİK de görevini yapmıyor. İkisi de yasayı ihlal ediyor” dedi. TÜİK, “hayat tablolarının” ne anlama geldiğini şöyle açıklıyor: “Her yaştaki nüfusun ölümlülük olasılıklarını ve hayatta kalma sürelerini ayrıntılı olarak açıklayan tablolardır. Hayat tabloları, ölümlülük (mortalite) tabloları olarak da bilinmektedir.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***