Merkez Bankası, mevduatta dövizden TL’ye geçişi teşvik etmek için yeniden zorunlu karşılık düzenlemesine gitti. Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. Söz konusu imkânın 1 Ekim 2021 tesis tarihinde sonlandırılacağı açıklandı. Amaç, bankaların Türk lirası cinsinden daha fazla mevduat tutmasını ve döviz tevdiat hesabı (DTH) ağırlığının TL mevduat tarafına kaymasını sağlamak. Uzmanlara göre yeni düzenlemenin etkisini çok sınırlı olacak.
Vatandaşlar ve şirketler mevduatlarının yarısından çoğunu TL yerine döviz ve altında tutmayı tercih ediyor. Merkez Bankası da bu durumu ‘tersine’ çevirmek için yeni bir hamle yaptı. ‘Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe’ gidildi.
Düzenlemeye göre; Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. Söz konusu imkânın 1 Ekim 2021 tesis tarihinde sonlandırılacağı belirtildi. Döviz cinsinden mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırıldı.
Alınan bu kararla, ilk aşamada Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 milyar dolar tutarında artması bekleniyor.