Alman devlet televizyonu ARD, 15 Temmuz davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan Hava Harp Okulu öğrencisi Selahattin Kılıç ile ailesinin hikayesini ekranlarına taşıdı. Yaklaşık 7 dakikalık video haberde aileye ilişkin çok güzel ayrıntılar var. Baba Veysel Kılıç ve anne Makbule Kılıç, oğullarını yakın olabilmek için Silivri Cezaevi’ni karşıdan gören bir köye taşınmış.
Veysel Kılıç, sabah namazlarını köyün camiisinde kıldığını, ardından eve gelip Silivri Cezaevi’ne dönüp bir Yasin okuduğunu anlatıyor. “Yasin okumadan eve girmem.” diyor. Anne Makbule Çelik ise Silivri Cezaevi’ni yanına taşınmalarının kendilerine çok iyi geldiğini söylüyor. Oğlunun kokusunu aldığını anlatırken, gözyaşlarını tutamıyor.
Hava Harp Okulu öğrencisi Selahattin Kılıç, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komutanlarının emriyle Boğaz Köprüsü’ne götürülen öğrencilerden biri. Babası Veysel Kılıç’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2017’deki Adalet Yürüyüşü’ne katılmasıyla da gündeme gelen Selahattin Kılıç, darbe girişimi sırasında komutanlarının emriyle hareket ettiğini ve bir el bile ateş etmediğini söylemişti.
Selahattin Kılıç’ın hikayesi Alman devlet televizyonu ARD’nin hazırladığı yaklaşık 7 dakikalık bir video habere konu oldu. Haberde ailenin yaşadıkları özetleniyor. Selahattin’in savunmasına yer veriliyor.
Haberde Makbule Kılıç’ın zaman zaman gözyaşlarını tutamadğı görülüyor. “Burada olmak bana çok iyi geldi. Hem bahçeyle uğraşıyorum hem de oğlumun kokusu bana geliyor.” sözleri aktarılıyor.
Veysel Kılıç ise oğlunun kendisine verilen emri uyguladığını anlatıyor. Tatbikat için getirilen çocuklara müebbet hapis cezası verilmesinin doğru olmadığını söylüyor: “Çocuğum bizim burada olduğumuzu biliyor. Yani böyle beraber burada yaşıyormuşuz gibi hissediyoruz. Sabah namaza giderim. Dönüşte o tepede Yasin okumadan eve girmem.”
‘ASKERİYEYE OLAN İTAATİNİZİ ÖLÇECEĞİZ’ DİYEREK ‘TATBİKATA’ GÖTÜRÜLDÜ
ARD’nin haberinde Selahattin Kılıç’ın iddianamesine de giren savunmasından bölümlere de yer verildi. Kılıç’ın tek bir kurşun bile atmadığı belirtiliyor. Emir komuta zinciri içerisinde Yalova’daki kamptan Boğaz Köprüsü’ne götürüldüğünü anlatan Selahattin Kılıç’ın, “Yüzbaşı Mesut Metin Kazancı bizim bulunduğumuz araca geldi, ‘Her zaman eğitimler haberli olur, bu eğitim habersiz olacak, askeriyeye olan itaatinizi ölçeceğiz, kimse araçtan inmesin’ dedi. Herkese iki şarjör olacak şekilde kırkar adet mermi dağıtıldı. Ben olay sırasında bana zimmetli G3 piyade tüfeğimle bir el bile ateş etmedim. Sabah polis el swaplarımızı ve silahlarımızı aldı. Hiçbir şekilde ateş etmediğimin tespit edileceğine inanıyorum. Emir komuta zinciri içerisinde ne olduğunu bilmeden tatbikat zannıyla komutanların verdiği emri uyguladım.” sözlerine yer veriliyor.
KILIÇDAROĞLU’LA YÜRÜMÜŞTÜ
Türkiye, oğlu için adalet arayışında olan Veysel Kılıç’ı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 2017’de Ankara Güvenpark’tan İstanbul’a başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne katılmasıyla tanımıştı. Kılıçdaroğlu, kendisiyle birlikte 420 kilometre yol yürüyen 71 yaşındaki Veysel Kılıç’ı geçtiğimiz mart ayında da Silivri’deki evinde ziyaret etmişti. Veysel Kılıç, Adalet Yürüyüşü’nde Harbiyeli öğrencilerin masum olduğunu haykırmış, renkli kişiliğiyle yürüyüşün öne çıkan isimlerinden biri olmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***