Vatikan bazı geleneklerinin tasarıyla suç haline dönüşmesinden endişe ediyor.
İtalya Başbakanı Mario Draghi, Vatikan’a homofobiyle mücadele amaçlı hazırlanan yasa tasarısına müdahale etmeme çağrısı yaptı.
Draghi 23 Haziran’da yaptığı açıklamada, İtalya’nın laik bir ülke olduğunu söyledi.
Vatikan’ın İtalya hükümetine konu hakkında bir nota gönderdiği ortaya çıkmıştı. 17 Haziran’da verilen notada Vatikan, düzenlemenin ifade ve inanç özgürlüğünü kısıtlayabileceğini öne sürmüştü.
Vatikan ayrıca yasa tasarısının İtalya’yla 1929’da imzaladıkları Laterano Antlaşması’nı ihlal edeceğini savunmuştu.
Draghi, Senato’daki konuşmasında parlamentonun yasa tasarılarını tartışmada özgür olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
“Burası laik bir ülke, din devleti değil.”
Draghi, ülkenin bütün uluslararası anlaşmalara uyduğunu da söyledi.
Tasarıyı savunan politikacılar da Vatikan’ı siyasi tartışmalara girmekle eleştirdi. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Roberto Fico, “Parlamento egemendir ve müdahaleyi kabul etmez” dedi.
Ancak ülkenin sağ kanadı aynı fikirde değil. Aşırı sağcı Lig Partisi’nin lideri ve eski içişleri bakanı Matteo Salvini “Vatikan’a sağduyusu için teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Tasarıda ne var?
Tasarıyla cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim gibi sebepler yüzünden yapılan ayrımcılık ve şiddetle mücadele edilmesi planlanıyor. Bu suçlara 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi hedefleniyor.
Vatikan’a yakın kaynaklar, Katolik Kilisesi’nin bazı geleneklerinin tasarıyla suç haline dönüşmesinden endişe ettiğini söyledi. Bunlar arasında kilisenin sadece bir kadınla bir erkek arasındaki evlilikleri onaylaması ve yalnızca erkeklerin rahiplik yapmasına izin vermesi var.
Geçen yıl Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarının yasalaşması için Senato onayı gerekiyor.
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – UĞURCAN YILDIZ