Türkiye’nin Karadeniz’de yeni doğal gaz kaynakları bulduğu ve bu keşfi kamuoyuna duyuracağı öne sürüldü.
Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Türkiye, Karadeniz’in Kuzey Sakarya Sahası’nda yer alan Amasra-1 havzasında önemli ölçüde doğal gaz kaynakları buldu.
2020 yılında Karadeniz’de bulunan Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp doğal gaz bulunduğu açıklanmış, üretimin 2023 yılına kadar başlayabileceği belirtilmişti. Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) söz konusu keşifler sonrası yatırım ve doğal gazın işlenip satılması konusunda yabancı finans desteğine ihtiyaç duymadığı ifade ediliyor.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı konuyla ilgili bilgi vermezken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta bir televizyon programında “Karadeniz’den iyi haberler vereceğine dair” imada bulunması yeni doğal gaz keşfi iddialarını destekler nitelikte.
Sakarya havzasında bulunan doğal gazın Türkiye’nin yüzde 30 ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğu ve TPAO’nun 2025 yılına kadar tam kapasiteyle üretim yapmayı hedeflediği ifade edildi.
Türkiye her sene çoğunluğu Rusya’dan olmak üzere 50 milyar metre küp doğal gaz ithal ediyor. Türkiye’nin yeni doğal gaz kuyularındaki keşifleri sonrası doğal gaz ihtiyacının 2030 yılına kadar yüzde 60’ını bu kuyulardan karşılayabileceği ifade ediliyor.
Türkiye, Doğu Akdeniz’de de doğal gaz bulmak için sondaj çalışmaları yapmış, bu durum Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde Atina’nın “kıta sahanlığı” iddiaları sebebiyle gerginliğe neden olmuştu.
Türkiye’nin son yıllarda doğal gaz arama çalışmaları ne durumda?
Fatih sondaj gemisinin geçen yıl Zonguldak Filyos açıklarında Türkiye’nin Karadeniz münhasır ekonomik bölgesinde Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusundaki gaz keşfinin, yılın dünyada derin denizlerdeki en büyük, tüm gaz keşifleri arasında ise ikinci en büyük keşfi olarak kayıtlara geçtiği belirtiliyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Uluslararası Enerji Ajansı, keşfin potansiyel ekonomik büyüklüğünün 80 milyar doların üzerinde olduğunu hesapladı.
Keşfin ardından bölgede ilk gaz üretiminin 2023’te başlayarak Türkiye’nin doğal gaz şebekesine verilmesi için çalışmalar devam etti. Keşif kuyusu olan Tuna-1’in ardından, Fatih sondaj gemisi Türkiye’nin ilk derin deniz tespit kuyusu olma özelliği taşıyan Türkali-1’de 3 bin 920 metre sondaj derinliğine ulaşarak buradaki çalışmaları 77 günde bitirdi.