Şubat ayında Erdoğan Türkiye’yi dünyanın 10. büyük ekonomisi yapmak istediklerini söyledi. Ekonomik kriz ve pandemi sürecinde büyüyen gelir adaletsizliği vatandaşın alım gücünü düşürürken marketlerin taneyle domates satışı sosyal medyada viral oldu.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen Şubat ayında Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için büyük projelere ve büyük yatırımlara yöneldiklerini söyledi.
Ekonomik kriz ve pandemi döneminde gelir adaletsizliğinin artması, maaşların asgari ücret ve etrafında kümelenmesi sonucu satın alma gücü düştü.
MİGROS’TAN TANE DOMATES SATIŞI
Süpermarket zinciri Migros’ta domateslerin tekli halde paketlenip satışa sunulması sosyal medyada viral oldu.
Ülke genelinde yükselen enflasyona bağlı artan hayat pahalılığı nedeniyle Migros’ta domatesler plastik ambalajlarda tekli halde 2 ve 3 liradan satışa sunuyor.
GIDA İÇİN MAAŞIN YÜZDE 40’INI HARCIYORUZ
Sözcü gazetesinin haberine göre, gıda fiyatlarında yıllık yüzde 20.6 artışla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde (OECD) şampiyonu olan Türkiye’de vatandaşların alım gücü giderek eriyor. 259 lira tutarındaki 10 temel gıda ürünü için bizde asgari ücretlinin 20.6 saat çalışması gerekirken, İngiliz’in 2.27, Alman’ın ise 2.8 saat çalışması yeterli.
Ayda 2 bin 826 lira alan Türk asgari ücretli maaşının yüzde 40’ını gıdaya ayırmak zorunda kalırken, İngiltere ve Almanya’daki asgari ücretlilerin ayırdıkları pay ise yüzde 5-10 civarında.
Almanya’daki bir asgari ücretli maaşı ile 264 kilo kıyma, 2 bin 640 litre süt veya 13 bin 620 adet yumurta alabiliyor. Türkiye’de ise asgari ücretle ailesini geçindiren bir kişi Et ve Süt Kurumu’ndan 76 kilo veya marketten 64 kilo kıyma alabiliyor. Aynı şekilde 470 litre süt 3 bin 700 adet yumurta alabiliyor.
İngiltere’de oturum ve iş kurma danışmanlığı şirketi Plusture’un kurucusu Enis Behar Menda’ya göre, Londra’da market alışverişinin maaş içindeki payının yüzde 5, en fazla yüzde 10 olduğunu söyledi. Haftalık market alışverişinin 25-35 sterlin (254.5-356 TL) tuttuğu belirtildi.