*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Başkanı, koronavirüs aşılarının küresel çapta daha adil bir sistem çerçevesinde dağıtılması gerektiğini söyledi ve “Zengin ülkelerin aşıları yoksul ülkelerle paylaşmaları gerekiyor” dedi.
Pazartesi günü akşam saatlerinde Cenevre’de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönetim kuruluna hitaben konuşan Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şöyle konuştu:
“Zengin ülkelerdeki genç ve sağlıklı yetişkinlerin yoksul ülkelerdeki sağlık çalışanları ve yaşlı kimselerden önce aşılanması doğru değil.”
“39 milyon dozdan fazla aşı yapıldı”
Tedros, “En az 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Gelir düzeyi en düşük ülkelerden birindeyse sadece 25 doz aşı yapılabildi” dedi.
“Çok net konuşmam lazım” vurgusu yapan başkan ekledi:
“Dünya, feci bir ahlaki çöküntünün kıyısındadır. Bu çöküntünün bedeli, en yoksul ülkelerdeki insan hayatlarıyla ve geçim kaynaklarıyla ödenecektir. Aşı eşitliği sadece ahlaki bir zorunluluk değil, stratejik ve ekonomik bir zorunluluktur.”
Meksika yoksul ülkeler için erteliyor
Meksika yoksul ülkelerin aşıya erişmesi için tedariki erteliyor
Öte yandan Meksika Cumhurbaşkanı, ülkesinin, yoksul ülkelerin daha fazla doz aşı elde etmesini sağlamak için Birleşmiş Milletler’in zengin ülkelerden aşı tedarikini erteleme ricasına uyacağını kaydetti.
Kanada’da nüfustan fazla aşı siparişi
-
- Duke Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi’nin verilerine göre, tek tek ülkeler ve Avrupa Birliği, her hasta için iki doz içeren bu potansiyel aşılardan 2.8 milyar doz sipariş etti.
-
- Aşı adaylarının üçünün de yasal izin alması durumunda, Avrupa Birliği, Kanada, Japonya, ABD, Avustralya ve Şili nüfuslarının tamamına aşı ulaştıracak.
-
- AB, toplamda 860 milyon doz aşı siparişi verdi. Bu rakam Japonya’da 290 milyon ; İngiltere’de, 145 milyon; Kanada’da 96 milyon, Avustralya 43.8 milyon, Şili’de 24.4 milyon.
-
- Kanada, nüfusunun tamamından fazlasına, ‘yüzde 255’ine yetecek kadar’ aşı sipariş etti. Bu oran Japonya için yüzde 229, İngiltere için yüzde 217, ABD için yüzde 213, Avustralya için yüzde 175, AB ülkeleri için yüzde 156 ve Şili için yüzde 130.