Almanya’da koronavirüs önlemlerini ve maske takma zorunluluğuna karşı çıkan yaklaşık 17 bin kişi başkent Berlin sokaklarında protesto yürüyüşü düzenledi.
Salgının ilk başladığı günlerde maske takmayı “tavsiye” düzeyinde tutan birçok Avrupa ülkesi artık tüm kapalı alanlarda zorunlu hale getirdi.
Başta ABD, Almanya, Kanada ve İngiltere’de olmak üzere birçok batı ülkesinde maske karşıtı eylemler düzenleniyor. Özgürlüklerinin kısıtlandığını ve salgının abartılarak korku salındığını savunan bu kişiler kim, neden maske ve Covid-19 önlemlerine karşı çıkıyorlar?
Çok farklı siyasi ve sosyolojik gruptan insanlar var
Almanya’daki protestolarda aşırı sağcı gruplar öne çıksa da, liberaller, anayasa savunucuları, aşı karşıtı çevreciler, anarşist eğilimli Black Bloc grupları gibi birbirinden çok insanların olması dikkat çekiyor.
Deutsche Welle’den gazeteci Benjamin Alvarez’e göre, göstericilerde “ortak bir nokta bulmak neredeyse imkansız”. Siyasi ve sosyolojik olarak büyük bir karışım olan bu protestolara ülkenin her yerinden insanlar katılıyor.
Örneğin geçtiğimiz nisan ayında Berlin’de düzenlenen ilk karantina karşıtı eylemleri ‘antikapitalist’ entelektüeller tarafından başlatılmıştı. Şimdiyse daha bu eylemlerde daha çok popülist ve aşırı sağcı grupların öne çıktığı gözlemleniyor.
ABD’de en çok Trump destekçileri maskeye karşı çıkıyor
ABD’de ise düşünce kuruluşu Pew Research Center’in anketine göre maske karşıtı grupların büyük bir çoğunluğu Cumhuriyetçi parti seçmeni ve Trump destekçisi.
Amerika ve Avrupa’da karantina ve maske gibi önlemlere karşı çıkanlar bireysel özgürlükler argümanını kullanıyor.
Yetkililer ve bilim insanlarının çelişkili açıklamaları maske karşıtlarını güçlendirdi
Bazı maske karşıtları, maskenin sadece hasta olanlar için gerekli olduğunu düşünerek sağlıklı kişilerin maske takmasına ihtiyacı olmadığını savunuyor. Fakat ilk başlarda bu tezi savunan birçok ülke vardı.
Örneğin Fransız sağlık bakanlığı ilk başlarda, maskenin sadece Covid-19 hastaları için gerekli olduğunu savunarak üretime el koyarak halka maske almasına müsaade etmedi. Fransa’da salgının ilk haftalarında maske stoku yetersiz olduğu için hükümet maskeleri sadece sağlık çalışanlarına ulaştırdı.
Fakat daha sonra Fransız yetkililer maskenin herkes için faydalı olduğunu belirterek maskeyi kapalı alanlarda zorunlu hale getirdi.
Yetkililer hiç hastalık belirtileri göstermeyen Covid-19 hastaları olduğunu ve bazı hastaların karantina süreçlerine dikkat etmediğinin altını çizerek maske takma zorunluluğunun getirildiğini ileri sürdü.
Aynı zamanda ülkede çok sayıda maskenin üreticilerin ellerinde kaldığı haberleri çıkmasıyla birçok kişi hükümetin bu yüzden maske kuralını getirdiğini savunuyor.
Diğer taraftan da bazı bilim insanları ve doktorların maskenin virüs karşısında pek fayda sağlamadığını ileri sürmesi, maske karşıtı tezleri güçlendiriyor.
Hatta Fransa’nın Korsika adasında bir doktorun maske takmak istemeyenlere e-posta ile sahte raporlar gönderdiği ortaya çıktı.
Koronavirüsten korunmak için başka ne yapmalı?
Koronavirüsten korunmak için uzmanların hemfikir olduğu en geçerli yöntem, elleri sabun ve suyla yıkamak. Eğer sabun ve suya ulaşılamıyorsa, alkol bazlı bir el temizleme jeli de işe yarayabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’dan korunmak için birtakım tavsiyelerde bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:
- Sosyal mesafe oluşturulması -özel hastaneler ve karantina merkezleri kurmak gibi,
- Sağlık stratejilerinin etkinliğinin yakından izlenmesi,
- Halka semptomları tespit edici ve bulaşma riskini azaltıcı araçlar verilmesi,
- Yoğun kaynak kontrolü – hastaları izole etme, temas takibi, sağlık kontrolü, hastalığın önlenmesi ve kontrolü için tesisler oluşturma, sürekli aktif izleme ve sınırlama faaliyetleri gibi,
- Ülkelerde dirençlilik için hazırlık yapılması.