Belarus’ta tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto etmek için muhalefetin başlattığı eylemler 10’uncu gününde devam ediyor. Cumhurbaşkanı adaylarından Svetlana Tikhanovskaya ise 35 kişiden oluşan bir “yönetimi devralma koordinasyon kurulu” oluşturdu.
Aralıksız devam eden gösterilerde eylemciler, ülkeyi 26 yıldır demir yumrukla yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun istifa etmesini istedi.
Başkent Minsk’te sabah saatlerinden itibaren fabrikalar ve kamuya ait televizyon kanalları önünde gösteriler düzenlendi.
Fabrikalarda görevli çok sayıda işçinin yanı sıra devlet televizyonu çalışanları, aktörler, sinema dünyasının önemli isimleri ve kamuda görevli binlerce memur iş bırakma eylemlerine katıldı.
Kalabalıklar, 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerin sonuçlarını kabul etmediklerini dile getirdi.
Ancak eylemler dalga dalga yayılarak devam ederken protestoculara karşı daha sert ve agresif önlemler alan Lukaşenko, istifa çağrılarını reddediyor.
Öte yandan protestolar büyüdükçe polis şiddeti de o nispette artıyor.
2 can kaybı, 7 bin gözaltı, yüzlerce yaralı
Muhalefete ve içişleri bakanlığının açıkladığı verilere göre, eylemlerin başından bu yana geçen 10 günde en az 7 bin kişi gözaltına alındı, yüzlerce kişi yaralandı, en az iki gösterici hayatını kaybetti.
Polis şiddetine karşı ülke içinden ve yurt dışından gelen tepkilere kulak tıkayan Lukaşenko ise gün içerisinde bir başkanlık kararnamesi yayınlayarak 300 polis memurunu, ‘üstün hizmetlerinden ötürü‘ ödüllendirdi.
Muhalifler, Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun göstericilere plastik mermi ve sersemletici bomba ile müdahale eden polisleri ödüllendirmesine sert tepki gösterdi.
Belarus’un diğer kentlerinde de protestolar devam etti.
Tikhanovskaya liderliğinde yönetimi devralma koordinasyon kurulu oluşturuldu
Cumhurbaşkanı adaylarından Svetlana Tikhanovskaya, 35 kişiden oluşan bir “yönetimi devralma koordinasyon kurulu” oluşturdu.
Tikhanovskaya’nın temsilcisi Olga Kovalkova, Minsk’te düzenlediği basın toplantısında, oluşturulan yeni konsey ile ilgili bilgi verdi.
Kovalkova, liderleri Tsikhanouskaya’nın, muhalefetle müzakere edilmiş bir iktidar devrinde (geçiş sürecinde) garantör olmak üzere yakında Minsk’e döneceğini açıkladı. Kovalkova, “Yasal çerçeve içerisinde çalışıyoruz. Durum kritik. Gidişat daha da kötüleşebilir. Yetkililerin diyalogdan başka seçeneği yok.” sözleriyle iktidara müzakere teklif etti.
Ancak Güvenlik Konseyi ile toplantı yapan Lukaşenko, televizyonda canlı yayınlanan açıklamasında muhalefet konseyini “iktidarı ele geçirme girişimi” olarak nitelendirdi ve “gerekli önlemlerin” alınacağı tehdidinde bulundu.
“Sendikaların grevleri devam edecek”
Bağımsız madenciler sendikası başkanı Yuri Zakharov, AP’ye yaptığı açıklamada, “Yetkililer kontrolü kaybettiklerini anlamalılar. Lukashenko’nun istifa etmesi ve seçimlerde hile yapanlarla eylemcilere dayak atan sorumluların cezalandırması bizi sakinleştirebilir. Aksi takdirde grevimiz o istifa edene kadar artarak devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Minsk Tiyatrosu Başkanı, göstericilere katıldı
Başkent Minsk’in en eski ve en ünlü tiyatrosu olan Janka Kupala Ulusal Tiyatrosu’nun Genel Direktörü olan Pavel Latuşko, gösterilere katılmasının ardından Lukaşenko tarafından görevinden kovuldu.
Lukashenko hükümetinde Polonya, Fransa ve İspanya büyükelçilikleri ve dışişleri bakanlığı sözcüsü olarak görev yapan Latuşko, Reuters’a verdiği mülakatta, tutuklananların hapishanelerden yaralarla çıkması ve bu kişilerin yedikleri dayakları anlatmasının, onu bir zamanlar temsil ettiği Belarus hükümetine karşı kitlesel protestolara katılmaya ittiğini dile getirdi.
Latuşko’nun kovulmasının ardından tarihi tiyatroda görevli çok sayıda devlet sanatçısı istifa ettiklerini duyurdu.