Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve e-Devlet sitelerini taklit eden kopya sayfalar aracılığıyla “başvuru, teminat, sigorta” adı altında vatandaşların banka hesaplarına para gönderilmesini isteyen dolandırıcıların oluşturduğu onlarca bağlantıya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli getirildi.
Sahte siteler arama sonuçlarında öne çıkarıldı, vatandaşlar para göndermeye yönlendirildi
Hürriyet’te yer alan habere göre dolandırıcılar, özellikle “TOKİ İlk Evim” ve “500 bin sosyal konut” başlıklarıyla açılan sahte sayfaları arama motorlarında öne taşıyarak dar gelirli, ev sahibi olmak isteyen vatandaşları hedef aldı. Kurbanlardan; başvuru ücreti, teminat veya sigorta adı altında yüksek meblağlarda para transferi istendi. Dolandırıldığını fark eden yurttaşların CİMER başvuruları üzerine konu soruşturulmaya alındı.
BTK açıklamasına göre USOM tarafından geliştirilen yazılımlar ve gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda ilgili bağlantılar “zararlı bağlantılar” listesine eklendi; operatörler altyapı seviyesinde bu adreslere erişimi engelledi. Kurum, işlem gören onlarca linke erişim engeli uygulandığını bildirdi.
Siber güvenlik uzmanları, olayın oltalama (phishing) türünde bir saldırı olduğunu; kötü niyetli kişilerin güvenilir görünen sitelerin birebir kopyalarını kullanarak kullanıcıları yanıltmayı ve kişisel/finansal veri veya para transferi yaptırmayı amaçladığını belirtiyor. Böyle bir saldırıya maruz kalındığında şifrelerin hızla değiştirilmesi, bankayla irtibata geçilmesi ve hemen kolluk ve adli makamlara başvurulması tavsiye ediliyor.








































