AMED – ÖHD’li hukukçu Salih Tekin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin “umut hakkı”nın uygulanması noktasında Türkiye’ye baskı kurması gerektiğini belirtti.
Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tahliye imkanı olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dair verdiği “ihlal” kararları noktasında düzenleme yapmıyor. AİHM, 2014 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence ve kötü muamele yasağına aykırı buldu. AİHM, verdiği ihlal kararıyla birlikte Türkiye’den “umut hakkı”na ilişkin düzenleme yapmasını istedi. Ancak 11 yıldır söz konusu hakka dair herhangi bir düzenleme yapılmadı. Türkiye’nin adım atmadığı “umut hakkı”, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ni gündeminde. Komite, 15 Eylül’de toplandı. Bugün sona erecek toplantıda ara karar bekleniyor.
‘CEZA İNFAZ SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi’nden avukat Salih Tekin, AİHM kararının 11 yıldır uygulanmamasının siyasi koşullardan ayrı ele alınamayacağını söyledi. Komitenin Türkiye üzerinde siyasi baskı oluşturabileceği ve diplomatik kanalları zorlayarak hızlıca adım atmasını sağlayabileceğini söyleyen Tekin, “Komite ‘umut hakkı’ noktasında hukuki düzenlemelerin yapılması için hükümete baskı oluşturmalı” dedi.
Tekin, Abdullah Öcalan’ın yanı sıra binlerce tutsağın da “umut hakkı”nın ihlal edildiğine işaret ederek, olası bir düzenlemenin diğer tutsakları da olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti. Tekin, “umut hakkı”nın yanı sıra eşitlik ilkesine aykırı ceza infaz sisteminin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, bu noktada Meclis’te kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’na işaret etti. Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin hızlı yürümesi için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşülmesi gerektiğin belirten Tekin, “Sayın Abdullah Öcalan’ın hem sürece hem genele ilişkin öneri ve değerlendirmeleri komisyon için yol açıcıdır” şeklinde konuştu.
‘UMUT HAKKI KARARI UYGULANMALI’
Tekin, sürecin başarıya ulaşması ve Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından “umut hakkı”nın uygulanması ve yargısal düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizdi. Tekin, siyasi parti, sivil toplum örgütü ve diğer kesimlerin de bu noktada Türkiye’yi zorlayıcı girişimlerde bulunması gerektiği söyledi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***