Yurttaşlardan tahsil edilen gelir vergisi oranı yüzde 95 artarken şirketlerin ödediği kurumlar vergisi yüzde 14’te kaldı. Yani az kazanan çok, çok kazanan az vergi ödedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığının temmuz verileri “vergide adalet” adı altında yapılan düzenlemelerin işçi ve emekçilerin aleyhine, şirketlerin lehine sonuç verdiğini ortaya koydu.
Ocak-temmuz 2024’te 739 milyar 771 milyon lira gelir vergisi tahsilatı yapılırken rakam bu yılın aynı döneminde yüzde 95,5 artarak 1 trilyon 446 milyar 534 milyon liraya çıktı. Ancak kurumlardan alınan vergi oranı yüzde 14,7’de kaldı. KDV, ÖTV, harçlar gibi dolaylı vergiler ocak-temmuz döneminde yüzde 63,44 olarak gerçekleşirken kişilerin varlıkları üzerinden ödemesi gereken dolaysız vergilerin payı yüzde 36,56’da kaldı. Ekonomistler, “Rakamlar çok kazananın çok vergi vermediğinin ispatı” dedi.
Zenginlerden alınmayan paralar emekçiden tahsil ediliyor
Ekonomistler, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine nazaran tahsilat oranının en fazla arttığı gelir kaleminin yüzde 95,5 artışla gelir vergisi olduğunu dile getirdi. Nitekim ocak-temmuz 2024’te 739 milyar 771 milyon lira gelir vergisi tahsilatı yapılırken rakam bu yılın aynı döneminde 1 trilyon 446 milyar 534 milyon liraya çıktı.
2024 ocak-temmuz döneminde 480 milyar 179 milyon lira kurumlar vergisi tahsilatı yapılmıştı. Rakam bu yılın aynı döneminde 550 milyar 871 milyon lirada kaldı. ÖTV ile elde edilen gelir de geçen yıl 743 milyar 515 milyon lira iken rakam bu yıl 1 trilyon 24 milyar 313 milyon liraya çıktı. Artış oranı yüzde 37,77. Ekonomistlere göre bu rakamlar aslında verginin tabana yayılmadığını, çok kazananın çok vergi vermediğinin de ispatı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***