Kanada Başbakanı Mark Carney, ülkesinin Eylül 2025’teki BM Genel Kurulu’nda Filistin devletini tanımayı planladığını açıkladı. Carney bu adımı, “gözlerimizin önünde eriyen” iki devletli çözüm umutlarını korumak için attıklarını söyledi. Karar, Kanada’nın dış politikasında tarihi bir değişim anlamına geliyor ve G7 ülkeleri arasında Fransa ve İngiltere’nin ardından gelen üçüncü tanıma ilanı oldu.
Başbakan Carney, Gazze’deki sivil acıların büyüklüğünün artık “barışı destekleyecek uluslararası eylem için daha fazla gecikmeye izin vermediğini” belirtti. Filistin Yönetimi’nin reform ve seçim vaatlerine dayandığını vurgulayan Carney, 2026’da yapılacak seçimlerde Hamas’ın rol almayacağını ve kurulacak Filistin devletinin silahsızlandırılacağını ifade etti.
Trump’tan tehdit: Ticaret anlaşması zora girebilir
ABD Başkanı Donald Trump, Kanada’nın kararına sert tepki gösterdi. Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda “Vay canına! Kanada Filistin devletini desteklediğini açıkladı. Bu, ticaret anlaşması yapmamızı çok zorlaştıracak” dedi. Trump’ın açıklamaları, Ottawa ile Washington arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir gerilim hattı oluşabileceğine işaret etti.
İsrail, kararı “uluslararası baskı kampanyasının bir parçası” olarak niteledi ve özellikle Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırılarına atıfta bulunarak bu tanımanın “barbarlığı ödüllendirmek” anlamına geldiğini savundu. İsrail’in Ottawa Büyükelçiliği, “hesap verebilir bir hükümet ya da işleyen kurumlar olmadan tanıma kararı alınması”nın yanlış olduğunu belirtti.
Filistin Yönetimi: Tarihi karar
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, kararı “tarihi” olarak nitelendirdi. Fransa da Kanada ile birlikte çalışarak bölgede barış umudunu canlandırmak istediklerini duyurdu. İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise Filistin’i tanımayı düşündüklerini ancak İsrail’in Gazze’de ateşkese gitmesi gibi bazı somut adımlar beklediklerini söylemişti. Bu açıdan Kanada’nın adımı, İngiltere’nin açıklamasından daha net bir irade beyanı içeriyor.
Başbakan Carney, Hamas’ın “İsrail’in varlık hakkına karşı şiddetli reddiyesi” ve İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim politikalarının barış sürecini tıkadığını söyledi. İsrail parlamentosunda yapılan Batı Şeria’nın ilhakı yönündeki oylamalara dikkat çeken Carney, insani felaketin derinleştiği Gazze’deki durumun da bu kararda etkili olduğunu vurguladı. “İsrail için kalıcı barışa giden yol, güvenliğini garanti altına alacak istikrarlı bir Filistin devletinden geçiyor.” dedi.
Eylül ayındaki BM Genel Kurulu’nda Kanada’nın bu kararı resmen duyurması bekleniyor. Böylece uluslararası arenada Filistin devletini tanıyan büyük ülkelerin sayısı artarken, ABD ile bazı müttefikler arasında Filistin politikası nedeniyle yeni ayrışmalar yaşanabileceği değerlendiriliyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***