HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ
Türkiye’nin, Çin’den getirdiği CoronoVac aşısı ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı. Ardından sıra bakım evlerinde kalanlarla, 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı bulunanlara gelecek. Ancak Çin aşısına karşı insanların aklında ciddi şüpheler var. CoronaVac ne kadar güvenli, yan etkileri var mı, aşı olmasak olur mu, Biontech ya da Moderna aşıları Türkiye’ye gelecek mi gibi onlarca soru cevap bekliyor.
Uzmanlara göre ‘aşı olup olmamak’ bir tercih olmaktan çıktı. Mutlaka aşı olunmalı. SinoVac’ın ürettiği CoronaVac, mevcut aşıların içinde ‘etkinliği’ en az olan aşı olarak görülüyor. BioNTech’in etkinliği yüzde 95, Moderna’nın ise yüzde 94,5. CoronaVac aşısının Brezilya’da yapılan klinik deneylerde yüzde 50.4 oranında etkili olduğu görüldü. Dünya Sağlık Örgütü’nün yüzde 50 barajını kıl payı geçiyor. Endonezya’da bu oran yüzde 65,3, Türkiye’de ise yüzde 91,2 çıkmıştı. Doğal olarak kafalarda soru işaretleri oluştu.
PROF. DR. AKOVA: AĞIR VAKALARI ENGELLİYOR
Uzmanlara göre söz konusu oranların neden farklı çıktığının temel sebebini anlamak için araştırma sonuçlarının tamamının açıklanması gerekiyor. Ancak aşının uygulandığı grupların farklı yaş gruplarında olmasının bile oranlarda ciddi değişikliklere neden olacağı belirtiliyor. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Akova, “Bu aşı virüsü almanızı engellemiyor ama sizi ağır hastalanmaktan koruyor. Ağır zatürre olmuyorsunuz” diyor. Brezilya’da da aşının ağır vakalara karşı yüzde 100 koruma sağladığı belirtiliyordu. Özetle CoronoVac hasta olmanızı engellemiyor ancak hastalığı hafif geçirmenizi sağlıyor. Araştırma sonuçlarına göre CoronaVac, ağır zatürreyi yüzde 100’e yakın bir oranla önlüyor; ki bu çok önemli.
PROF. DR. ERGÖNÜL: GÜVENLİKTE SORUN YOK
En önemli sorunlardan biri de aşının yan etkisi olup olmadığı. Şu ana kadar CoronaVac’ın ciddi bir yan etkisi olduğuna dair bir bilgi açıklanmadı. En önemli yan etkisi aşının uygulandığı bölgede ağrı hissedilmesi. Gönüllülerin açıklamasına göre o da 2-3 gün sürüyor. Dolayısıyla koruyuculuğu yüzde 50 bile olsa aşıyı olmak, olmamaktan daha iyi… Zira aşı olursanız hastalığı en azından ‘ağır’ geçirmemiş oluyorsunuz.
Koç Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Aşının Endonezya, Brezilya ve Türkiye kısmı yan etki itibariyle açıklanmıştı. Yine açıklanacak diye bekliyoruz. Burada ciddi bir yan etki yoktu. Yüzde 10’un altında lokal, aşı yapılan yerde kızarıklık, hafif ateş gibi şeyler belirtilmişti. O yüzden güvenlikte sorun yok. Zaten bu aşı bizde güvenliği geçti” diyor. TBB de aşının yan etkisi olmadığını açıklamıştı.
BİONTECH YA DA MODERNA AŞISI GELİR Mİ?
Dünya genelinde dün itibariyle 40’dan fazla ülkede 34 milyona yakın aşı yapıldı. Sürecin kötü yönetildiği Türkiye ise aşılama 14 Ocak’ta başlayabildi. Ve Türkiye’nin elinde sadece 3 milyon doz Çin’in CoronaVac aşısı var. Onlar da ancak 1,2 milyon civarındaki sağlık çalışanlarına yeter. BioNtech ya da Moderna aşılarının önümüzdeki 3 ay içinde gelme ihtimali yok gibi. Zira iktidarın aşıda çeşitliliği artırmak gibi bir gündemi yok! Dolayısıyla ‘bekleyelim de BioNTech ya da Moderna aşısı gelince olalım’ demek çok da mantıklı görünmüyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da bu noktaya dikkat çekiyor: “Türkiye’de şu an kısa bir zamanda görünen başka bir aşı gelmeyecek gibi. Elinizde etkin bir aşı yoksa yüzde 50’ye razı olabilirsiniz.”