Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AKP’nin Kızılcahamam’da düzenlediği 32’nci istişare kampında yaptığı sunumda, enflasyon kademeli olarak tek haneye düşmesinin, yapısal reformlar yapılmasını, gelirin tüm kesimlere adil dağıtılmasını hedeflediklerini söyledi. Yılmaz, ekonomi alanında yürüttükleri çalışmalara yönelik, “Net asgari ücrette 2002 yıl sonundan bugüne yüzde 250’yi aşan reel artış yaptık. Asgari ücretin yanı sıra; memur ve emekliler için enflasyonun üzerinde artışlarla çalışanlarımızın ve emeklilerimizin refahını artırdık” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AKP’nin Kızılcahamam’da düzenlediği 32’nci İstişare Kampı’nda ekonomik hedefler konusunda önemli mesajlar verdi. Habertürk’de yer alan habere göre, yaptığı sunumda 2025-2027 Orta Vadeli Program temelinde Makroekonomik Politika Çerçevesi ve Temel Amaçları anlatan Cevdet Yılmaz, hedefleri şöyle sıraladı:
“Enflasyonun kademeli olarak tek haneli seviyelere düşürülmesi,
Büyüme potansiyelinin enflasyonist baskı oluşturmadan yükseltilmesi – Beşeri sermayenin yükseltilmesi,
Sabit sermaye yatırımlarının artırılması – Toplam faktör verimliliğinin artırılması – Yapısal reformlarla verimliliğe dayalı yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması- Deprem sonrası yeniden inşa ve ihya çalışmaları,
Orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna çıkılması – Gelirin tüm kesimlere adil bir şekilde dağılımı – Para, maliye ve gelirler politikalarının güçlü eşgüdümü- Demografik fırsat penceresinden azami düzeyde faydalanılması,
Önemli yapısal reformlar hayata geçirilecek.”
“Emeklilerimizin refahını artırdık, asgari ücreti vergi dışı bıraktık”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AKP döneminde kalkınma göstergelerinin gelişimi ile Cumhurbaşkanı Yardımcılığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken grafikler eşliğinde şu değerlendirmeleri yaptı:
“Ücret ve aylıklarda yüksek oranlarda reel artışlar yaptık: Net asgari ücret 2002 Aralık ayında 184,3 lira iken, bugün 22.104,7 lira oldu. Artış yüzde 253,8.
En düşük SSK emekli aylığı 2002 Aralık’ta 65,8 lira iken bugün 16.881 lira oldu. Artış yüzde 656,4. (Ücret ve aylıklarla alım gücüne ilişkin herhangi bir saptama yer almadı)
Asgari ücretli çalışanlarımızın alım gücünü iyileştirdik: Pirinç, ekmek, makarna, bulgur, dana eti, tavuk eti, süt, yoğurt, beyaz peynir, yumurta, zeytinyağı, Ayçiçek yağı, kuru fasulye, nohut, mercimek, patates, domates, toz şeker, benzin, motorinde (Ocak 2023 ile Haziran 2025 tarihleri arasında) kıyaslama yapıldı.
Göreli yoksulluk oranı son yıllarda düşük oranlı yatay seyir izlemektedir. 2006’da 18,6 olan yoksulluk oranının 2024’te 13,6’ya düştüğü belirtildi. (Bu veriler medyan gelirin yüzde 50’si olarak öngörülen yoksulluk sınıfına göre hesaplanan TÜİK verilerine dayanarak hazırlandı.) – Derslik sayısı, üniversite sayısı, hastane yatak sayısı ve sağlık personel sayısının katlanarak arttığı ifade edildi.
Asgari ücretin yanı sıra; memur ve emekliler için enflasyonun üzerinde artışlarla çalışanlarımızın ve emeklilerimizin refahını artırdık. Asgari ücreti vergi dışı bıraktık. Bu kapsamda 2025 yılında 853 milyar TL vergi istisnası öngördük. Net asgari ücrette 2002 yıl sonundan bugüne yüzde 250’yi aşan reel artış yaptık.”