AFP
2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da yaşanan en büyük vahşet olarak görülen Srebrenitsa soykırımının üzerinden 30 yıl geçti.
Bosnalı Sırplar, 11-22 Temmuz 1995’te iki haftadan kısa süre içinde BM koruması altındaki Srebrenitsa kasabasında 8 binden fazla Boşnağı sistematik şekilde katletmişti. Yaklaşık 1000 kişinin cesetlerinin hâlâ kayıp ya da kimlikleri tespit edilememiş halde olduğu biiniyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 23 Mayıs 2024’te oy çokluğuyla 11 Temmuz’u “1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” ilan etti. Kararda, soykırımın inkârının kınanması ve üye devletlerin gerçeği korumaya çağrılması yer aldı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) ve Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) da daha önceki yıllarda yaşananların bir soykırım olduğuna hükmetmişti.
11 Temmuz 1995’te ve takip eden günlerde, Bosna’nın Srebrenitsa kasabasında 8,000’den fazla Boşnak erkek ve erkek çocuğu, General Ratko Mladiç liderliğindeki Sırp Cumhuriyeti ordusu tarafından sistematik bir şekilde öldürüldü. Yaşanan katliam İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en kötü vahşeti olarak kabul ediliyor.
Mladiç de dahil olmak üzere bazı failler işledikleri suçlardan dolayı mahkum edilmiş olsa da yaklaşık 1,000 cesedin kimliği hala tespit edilemedi. Kurbanların aileleri hala mücadelelerine devam ediyor.
Sırbistan ve Bosna Hersek’teki Sırp entitesi Republika Srpska, Srebrenitsa’da bir katliam yaşandığını kabul etmekle birlikte BM, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) ve Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) kararlarına rağmen bunu bir soykırım olarak tanımayı reddediyor.
Savaş suçlusu olarak mahkûm edilen Ratko Mladiç’in yüzü hala Sırp Cumhuriyeti’nde ve Sırbistan’da sık sık duvar resimlerinde, afişlerde ve fotoğraflarda görülüyor. Pek çok Sırp onu bir “kahraman” olarak görmeye devam ediyor.
Törenlere Türkiye’yi temsilen Numan Kurtulmuş katılacak
TBMM Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta yaşanan Srebrenitsa Soykırımı’nda Sırp güçlerince öldürülen ve kemik kalıntılarına yıllar sonra ulaşılan kurbanlar için anma törenleri düzenlenecek. Potoçari Anıt Mezarlığı’nda 11 Temmuz’daki 30. yıl anma törenlerinde 7 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek.
Numan Kurtulmuş, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı dolayısıyla düzenlenecek törenlere Türkiye’yi temsilen katılacak.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***