Serbest Görüş Ekonomi
Türkiye’de 2023 yılının sonundan bu yana iş gücü maliyetleri yükseliyor.
Bloomberg Araştırma Birimi’nin paylaştığı grafiğe göre, Türkiye, rakip ülkelere kıyasen yükselen bir trende sahip yüksek iş gücü maliyeti ile karşı karşıya.
Bloomberg, hazırladığı grafikte 2015 yılından bu yana Türkiye ile rakip ülkeleri iş gücü maliyetleri bakımından kıyaslayarak, bir çizgi grafiği sundu.
Bloomberg’ün hazırladığı grafik şu şekilde:
Grafikte özellikle 2023 yılından başlayarak Türkiye’de ücretlerin/iş gücü maliyetlerinin rakip ülkelere kıyasen ivmelenerek arttığı ve 2023 yılının sonlarından itibaren zirveye tırmandığı ön plana çıktı.
Ekonomistler tarafından sıkça dile getirilen bu durumun pek çok nedeni olmakla birlikte, önemli nedenlerden bir tanesinin özellikle 2024 Haziran’ından itibaren uygulanan “yeni ekonomik model” ile beraber, ülkedeki faiz ve kur seviyelerinin paralel gitmemesi, neticesinde de Türkiye’de işçilerin şirketlere “yüksek maliyetli” bir iş gücü olarak yansıdığı kaydediliyor.
2024 Haziran’ında Genel Seçimler sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in atanması ile beraber, uygulanan yeni ekonomik modelin temel hedefi kalıcı fiyat istikrarı ile beraber enflasyonun düşürülmesi oldu.
Yeni ekonomik modelde en öne çıkan uygulama, kurun enflasyonla paralel gitmemesi oldu
Bu yolda kullanılan en önemli araç ise özellikle kurun, enflasyona oranla çok daha yavaş bir biçimde artması olarak izlendi.
Kur geçişkenliğini önlemek adına kur, enflasyonun altında artırıldı
Türkiye’de yıllardır yüksek olduğu bilinen “kur geçişkenliğini” engellemek amacı ile başvurulan bu politika neticesinde kur seviyesi stabile yakın bir biçimde, Türkiye’de hissedilen ve gerçekleşen reel enflasyonun çok altında kaldı.
Bu da, pek çok analistin de dile getirdiği gibi iş gücü maliyetlerinin benzer dinamiğe sahip ülkelere kıyasen yüksek kalmasına ve Türkiye’nin daha “maliyetli” bir ülke statüsüne kavuşmasına sebebiyet verdi.