Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’a ait ve kişisel kullanım için özel olarak sipariş ettiği bir kılıç, Paris’te düzenlenen bir müzayedede yaklaşık 4,7 milyon avroya alıcı buldu. Tahmini satış fiyatının katbekat üzerine çıkan kılıç, Napolyon’a ait eşyalar arasında şimdiye kadar satılan en pahalı parçalardan biri oldu.
1802 yılında bizzat Napolyon’un siparişiyle yapılan ve hükümdarlığı boyunca yanında taşıdığı kılıç, Drouot müzayede evinde Giquello firması tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Başlangıçta 700 bin ile 1 milyon avro arasında bir fiyata satılması beklenen tarihi parça, 4,66 milyon avroya el değiştirdi.
Bu rakam, Napolyon’un 1800 yılındaki Marengo Savaşı’nda kullandığı bir kılıcın 2007 yılında 4,8 milyon avroya satılmasıyla kırılan rekorun hemen altına geldi.
Drouot müzayede evi, bu satışın “bugüne kadar açık artırmada satılan en değerli Napolyon eserlerinden biri” olduğunu vurguladı.
Kılıç, Napolyon’un sadık müttefiki Emmanuel de Grouchy’ye devredilmişti. Grouchy, Napolyon tarafından İmparatorluğun son mareşali ilan edilmişti. Tarihi kılıç, 1815 yılında Grouchy’nin ailesine geçtikten sonra günümüze dek ailede muhafaza edilmişti. Aynı kılıcın birebir bir diğer kopyası ise Rusya’daki Hermitage Müzesi’nde sergileniyor.
Napolyon’a ait hatıra eşyaları Fransa’da oldukça revaçta ve koleksiyonerler arasında büyük ilgi görüyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Napolyon’un intihar etmek için kullanmayı planladığı iki tabanca 1,7 milyon avroya satılmıştı. Kasım 2023’te ise ünlü iki köşeli şapkalarından biri 1,9 milyon avroya alıcı bulmuştu. Nisan ayında ise Napolyon’un, 1809 yılında Papa Pius VII’nin kaçırılmasındaki rolünü reddettiği el yazısı mektubu 26 bin 360 avroya satılmıştı.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***