Eğitim İş, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) karşı Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kapatılmasına ilişkin dava açtı. İdarenin kademeli kapatma kararında ‘sakatlıklar’ olduğu belirtilerek; “Dava konusu işlemde sektörel talepler göz önünde bulundurulur demesine rağmen okulun faaliyetleri ve brifing raporu incelendiğinde okulun sektörel açıdan karşılık bulduğu göze çarpmaktadır. Dava konusu işlemde okulun fiziki şartları gereği denmiştir ama okulun fiziki ve atölye şartları mevcut bölümleri açısından yeterlidir. Konuyla ilgili yerinde inceleme raporu yoktur” denildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) 1905 yılında açılan ve 120 yıllık eğitim-öğretim hayatında binlerce mezun vererek Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayan Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin “Fiziki mekanlarının hacimsel olarak yetersizliği nedeniyle teknolojinin gerektirdiği makina parkını yenilenemediği, ilçede diğer mesleki ve teknik Anadolu liselerinin okul bünyesinde meslek alanlarının mevcut olduğu ve bu okullarda yeterli kontenjan bulunduğu” gerekçesiyle kademeli olarak kapatılmasını istedi.
Okul binasının TÜGVA, Milli Eğitim Akademisi veya Yunus Emre Enstitüsü’ne verileceği iddiası
Okul binasının; Milli Eğitim Akademisi, Yunus Emre Vakfı’na bağlı olan ve yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Yunus Emre Enstitüsü veya iktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı’ndan (TÜGVA) birisine verilebileceği iddia edildi. Eğitim İş okulun kademeli olarak kapatılmak istenmesine dair dava açtı.
“Yerinde inceleme raporu yok”
MEB’in okulu kapatmak için gösterdiği sebeplerde ‘sakatlıklar’ olduğu belirtilerek şunlar ifade edildi:
“Dava konusu islemde sektörel talepler göz önünde bulundurulur demesine rağmen okulun faaliyetleri ve brifing raporu incelendiginde okulun sektörel açıdan karşılık bulduğu göze çarpmaktadır. Dava konusu işlemde okulun fiziki şartları gereği denmiştir ama okulun fiziki ve atölye şartları mevcut bölümleri açısından yeterlidir. Konuyla ilgili yerinde inceleme raporu yoktur.
“Binası tarihi miras, kapatma için sunulan gerekçeler gerçekle uyuşmuyor”
Dava konusu işlemde, okuldaki bölümler için makine parkının yenilemediğinden bahsedilmiştir. Ama okuldaki ögrenciler hem işbaşı eğitimlerini sürdürmekte ve okulun atölyeleri mevcuttur. Makine parkının yenilenmesine yönelik herhangi bir inceleme yapılmamıştır. Okul Sanayi Mektebi olarak açılmıs, kültürel bir mirastır. Okulun binası tarihi
bir binadır ve kültürel mirasın sürdürülmesi gerekmektedir. Görüleceği üzere dava konusu islemde gösterilen sebeplerin gerçek durumla örtüşmedigi anlaşılmaktadır.”