Serbest Görüş Ekonomi
Ekonomist ve portföy yöneticisi Taner Özarslan, Türkiye’nin yıllardır içinde bulunduğu yüksek enflasyon problemini vurgulayarak, Türkiye’de krizsiz geçen herhangi bir 10 yıllık dönemin olmadığının altını çizdi.
CNBC-E’de Meryem Kenan’ın sunduğu “Sabah Notları” programına konuk olan ekonomist Taner Özarslan, Türkiye’nin gündeminde ana madde ve problem olmayı sürdüren enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.
Dün Nisan ayı verisi olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aylık yüzde 3’lük enflasyonu ve buna bağlı olarak gelecek beklentilerini paylaşan Özarslan, yüksek faiz ve süregelen enflasyon döneminin vatandaşlar ve sanayici iş insanları adına zor bir dönem olacağını dile getirdi.
Türkiye ekonomisinin gerçek ihtiyacının istikrar olduğunu vurgulayan Özarslan, 2009 senesinde borçlarını ödeyemez duruma gelerek Avrupa Birliği’nin finansal desteği sayesinde birkaç yıl içinde ayağa kalkan ve enflasyonu düşük, tek haneli seviyelerde tutmayı başaran Yunanistan örneğini vererek, iflas eşiğine gelmiş bir ülkenin bile stabilite ve istikrarı sağlayabildiğini vurguladı.
Özarslan, “Burada kazanan sanayici de olmuyor, üreten kesim olmuyor, çalışan kesim olmuyor, yalnızca az sayıda faiz geliri elde eden birey oluyor. Onlar dahil çok mutlu değiller, çünkü reel olarak enflasyonun bu denli yüksek olduğu bir ortamda paralarının, alım güçlerinin kaybına tanıklık ediyorlar. Dövizin yükseldiğini görerek tedirgin oluyorlar, dövizin yeterince yüksek seviyede olmadığını düşünenler de ayrı bir bakış açısına sahip ve yine rahatsızlar.” ifadelerini kullandı.