İmamoğlu’na destek için Saraçhane’de düzenlenen mitinglere katılan ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 27 Mart’ta tutuklanan, “Suç işlemeye Tahrik” ve “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alanen Tahrik Etme” suçlamalarıyla yargılanan Meyem Demirkaya, hakkındaki suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıktı. Demirkaya savunmasında yaptığı çağrılarda zarar verecek unsur bulunmadığını, etki edebilecek bir çevresinin de bulunmadığını belirtti. Savcı, Demirkaya’nın savunmasının ardından her iki suçtan da beraat etmesi gerektiğini belirtti. Avukatı Kemal Deniz Çiftçi savunmasında, Demirkaya’nın “sanal kolluk devriyesi” sonucu Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararlarına aykırı bir şekilde tutuklandığını, yaptıkları ititrazların da kabul görmediğini söyledi. Hakim, Demirkaya’nın her iki suçlamadan da beraatine karar verdi. Demirkaya, tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilmek üzere cezaevine geri gönderildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla İstanbul Üniversitesi’nin başlattığı protestolar, tutuklanmasıyla ivme kazanarak devam etti. Ekonomik boykotton yürüşlere farklı şekillerde protestolarını sürdüren yüzlerce vatandaş tutuklandı. Mitinglere çağrı yaptığı gerekçesiyle yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle 27 Mart’ta tutuklanan Direnişin Renkleri’nden LGBTİ+ aktivisti Meryem Demirkaya bugün hakim karşısına çıktı.
Duruşmada Demirkaya’nın yaptığı savunma şöyle:
Meryem: Mitinge ilişkin izlenimlerimi fotoğraflarım ile paylaştım, zarar verecek bir şeye çağrım olmadı
“Sinema sektöründe çalışıyorum. Adli sivil ve sabıka kaydım yok. Pek çok çağrı gördüm. Sürekli yapılan çağrılara uydum. Biber gazı maskesi kullandım çünkü gözümde lensim vardı. Yaptığım paylaşımların halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek bi amacım yok. Zaten böyle bir şey yapabilecek çevrem de yok.
Mitinge ilişkin izlenimlerimi fotoğraflarım ile paylaştım. “Sokakta direniş bitmiyor” paylaşımımda sürekliliğin gerektiğine vurgu yapmak istedim. “Teçhizata ihtiyaç var” paylaşımında da gaz maskesine ihtiyacımız olduğunu belirttim. Taş ve sopa gibi zarar verecek bir şeye çağrım olmadı. Hiçbir şekilde suç işlemeye alenen tahrik etme gibi bir amacım yoktu.”
Savcı, mütalaasında her iki suçlamadan da beraat istedi
Savcılık, Demirkaya’nın paylaşımlarında suç işlediğine dair iddialara karşı yaptığı savunmalar ve güçlü deliller oluşmaması nedeniyle beraat etmesi gerektiğini belirtti. Savcının mütalaası şöyle:
“Sanığın 22.3.2025 tarihinde kendisine ait İnstagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda suç işlemeye alenen tahrik ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik içerikli paylaşımlarda bulunduğu iddiası ile hakkında kamu davası açıldığı anlaşılmış ise de sanığın yaptığı savunmalar aksini gösterir. Herhangi bir delil bulunmadığı halkı kin ve düşmanlığa sevk etme unsurlarının gerçekleşmediğinden sanığın her iki suçundan ayrı ayrı beraatine karar verilmesi ve sanığın hükümle birlikte tahliye edilmesi gerekir.”
Av. Çiftçi: Müvekkilimin paylaşımları somut suç teşkil etmemektedir
Demirkaya’nın avukatı Kemal Deniz Çiftçi, “sanal kolluk devriyesi” ile müvekkilinin tutuklanmasına dikkat çektiği savunmasında şöyle konuştu:
“Kolluğun sanal devriye uygulamaları sonucu tutuklanmıştır. Bu anayasa mahkemesinin kararına aykırıdır. İfade özgürlüğünün genişçe değerlendirilmesi gerekmektedir. Sanal devriye ile tutuklanması ile müvekkilimin ifade özgürlüğüne darbedir. TCK 216 Maddesi’ndeki eylem somut suçlar içindir. Müvekkilimin paylaşımları somut suç teşkil etmemektedir. Müvekkilim 3 haftadan beri tutukludur. Yaptığımız bütün gerekli itirazlar kabul görmemiştir.”
Av. Çiftçi, Demirkaya’nın beraatini istediklerinin ekledi. Avukatının savunmasının ardından; Rümeysa Demirkaya’nın üzerine atılı suç işlemeye tahrik eyleminin suçlamalarından beraatine, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eylemini unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatine karar verildi.
İddianamedenDemirkaya’nın “sanal devriye hizmetleri” ile tespit edildiğinin yazıldığı iddianamede paylaşımında kullandığı “Türk basını nerede ağzımıza s*çtılar??? 3 gündür chp mitingi düzenleniyor ve mitingin dibinde protesto yapanların sesini miting yaprak bastırmaya çalışıyorlar anlaşmalı karşılıklı danışarak dövüşen iktidar ve chp partisi var. 3 gündür saraçhanede iktidar ve muhalefet parti arasında kalan halk biber gazı ve plastik mermilere maruz kaldı. Ve basın özgürlüğü olmadan .ilk yardım ekipleri alanı terkedince plastik mermilerle saldırmaya başladılar. Bugün polis tarafından plastik mermi ve biber gazı yedim yerde tekmelendim arkadaşımın kolu yandı, nerede görüntüler nerede basın nerede sesimiz Sokakta direniş yetmiyor dünden daha kalabalıktık ama yarın daha büyük kalabalığa techizata ihtiyacımız var.” ifadelerinin provokatif bulunduğu ve “Suç İşlemeye Alanen Tahrik Etme” ve “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alanen Tahrik Etme” suçlarını işlediği şeklinde iddianame yazıldı. |
Anayasa Mahkemesi’nin “sanal kolluk devriyesi” kararıAnayasa Mahkemesi’nin 2018/91 Esas ve 2020/10 Karar sayılı kararı, söz konusu düzenlemenin, internet abonelerinin kimlik bilgilerine polisin doğrudan ulaşmasını ve sanal devriye işlemleri yapılmasını öngören hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğunu tespit etmiş ve iptaline karar verdi. Karar gerekçesinde, düzenlemenin bireylerin özel hayatının gizliliği ve kişisel verilerin korunması hakkına ölçüsüz müdahaleye yol açtığı belirtti. Ayrıca, ceza muhakemesi sisteminin temel ilkeleri doğrultusunda, adli soruşturma yetkisinin yalnızca Cumhuriyet savcısına ait olduğu vurgulandı. |