MELETÎ – Mesleğine 25 yıl sonra dönen ve atölyesi depremde yıkılınca işini konteynerde sürdüren kalaycı Abuzer Babacan, çırak bulamadıklarını belirterek, “Çırak da usta da biziz” dedi.
Meletî’nin merkez Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Bakırcılar Çarşısı, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Mereş merkezli depremlerde tamamen yıkıldı. Deprem öncesi çarşıda kalaycılık mesleğini icra eden 15 ustadan sadece 5’i mesleğini icra etmeye devam ediyor. Deprem sonrası işyerleri yıkılan kimi ustalar mesleği bırakırken kimisi de şehir dışına taşındı. Mesleğini sürdürenler arasında bulunan 62 yaşındaki Abuzer Babacan, 25 yıl ara verdikten sonra döndüğü mesleğini şimdi, konteynerde sürdürüyor. Kalaycılık mesleğini bırakarak, çay ocağı işletmeye başlayan Babacan, 25 yıl ara verdiği kalaycılık mesleğine Koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde tekrar döndü. Abuzer Babacan (62) gibi 4 usta kentin farklı yerlerinde konteynerler de kurdukları atölyelerinden mesleği sürdürüyor.
HERŞEY TEKNOLOJİ OLDU
Mesleğine 1972’te 9 yaşındayken adım attığını, 23 yıl mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Babacan, 1995’te mesleği bırakıp çay ocağı işletmeye başladığını belirti. Kovid-19’un yayılması ile çay ocağı gibi mekanların kapatılmasından kaynaklı 25 yıl ara verdiği mesleğe bir kez daha döndüğünü dile getiren Babacan, “53 yıl önce mesleğe başladığımda her şey insan gücüyle yapılıyordu, ancak şuan her şey teknoloji olmuş. Eskiden kömür kırar, ocaklara kürekler ile atar kalay yapardık ama şuan öyle değil. İşler kolaylaşmasına rağmen şuan çırak yetiştiremiyoruz. Babamı çocuk yıllarında kaybettim, amcam beni bir kalaycı ustasının yanına çırak olarak verdi. Küçük yaşta zorluklara rağmen mesleği öğrendim” ifadelerini kullandı.
Depremde yıkılan Bakırcılar Çarşısı’nda 1990’lı yılların başında kendi kalaycılık dükkanını açtığını dile getiren Babacan, 5 yıl dükkanı işlettikten sonra çay ocağı açtığını ifade etti. Kovid-19 ile birlikte yine aynı çarşıda kalaycılık dükkanı açtığını söyleyen Babacan, “25 yıl çay ocağı işlettim ve pandemi ile birlikte kapattım. Ben de eski mesleğime dönmeye karar verdim. 5 yıldır mesleği sürdürüyorum. 25 yıl sonra dönmenin kimi zorlukları da oldu. Bazı detayları hatırlamak zor oldu, ama kısa bir çıraklık döneminde sonra hemen yeniden kavradım” diye konuştu.
Kalaycılığın zor bir meslek olduğunun altını çizen Babacan, “Eskiden çok önemli bir meslekti, ama her geçen gün önemini yitiriyor. Kap, kaşık, çatal, bıçak eskiden hepsi bakırdandı, ama şimdi bin bir türlüsü var. Böyle olunca meslek de ölmeye doğru yol aldı. Her şeye rağmen hala geleceği parlak bir meslek, ama yeni yetişen eleman yok. Kimse zanaatkar olmak istemiyor, herkes masa başı iş istiyor. Çırak bulmak zordur. Akşama kadar boş oturuyorlar, ama gelip çalışmıyorlar. Bu onların suçu değil; biz de onların istediği gibi dolgun bir maaş vermiyoruz. Asgari ücret versek onu da kurtarmaz, bizi de. Hal böyle olunca kimse çalışmıyor. Şuan çırak da usta da biziz” diye konuştu.
KENTTE 5 USTA KALDI
Mereş merkezli 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerde iş yerinin yer aldığı Bakırcılar Çarşısı’nın tamamen yıkıldığını hatırlatan Babacan, “25 yıl sonra mesleğe döndüm. Kendime güzel bir atölye kurdum. 3 yıl sonra deprem her şeyi sıfırladı. Çarşıda 15 ustaydık her birimiz bir yere dağıldı. Orada bir düzen vardı ve herkes bizim orada olduğumuzu biliyordu. Ancak şimdi bir yıldır merkez Yeşilyurt Kiltepe Mahallesi’nde konteynerde mesleğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz ve insanlar burada olduğumuzdan bihaber. Bizden sonra kimse bu mesleği yapmaz. Malatya’da kalaycılık yapan son 5 usta kaldık. Depremden önce bizi kurtarıyordu, ancak artık bizi kurtarmıyor. Bu meslek Malatya’da öldü desek yeridir” diye belirtti.
MA /Emrullah Acar
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***