Serbest Görüş Ekonomi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’deki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı problemine ilişkin olarak uygulamaya devam edilen ekonomi politikasının sonuçlar verdiğini söyleyerek, “2024 yılında enflasyon yüksek diyebilirsiniz. Doğru. Yılın başında yüzde 65’ti, yüzde 44 – 45 ile kapatırsak, 20 puana yakın bir düşüş kötü bir düşüş değil. Mesele bunun kalıcı hale getirilmesi. Enflasyonda ciddi bir düşüş var ve bu düşüş devam edecek” dedi. Şimşek, bir döviz kuru hedeflerinin olmadığını da belirtti.
Bakan Şimşek, İstanbul’da “Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek” temasıyla düzenlenen IICEC Konferansı’nda konuştu.
Şimşek, konut fiyatlarındaki pahalılık için, “Vatandaşımızın makul bir değer üzerinden ev kiralamasının ya da ev sahibi olmasının önünü açacağız” dedi. Şimşek, “Bazı kritik, yönetilen fiyatların enflasyonla güncelleyip güncellenmeyeceğini düşünüyoruz, akaryakıt bunlardan biri” bilgisini paylaştı.
“Kur hedefimiz yok”
Şimşek’in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
“Rezerv birikiminin üçte ikisinden fazlası orta-uzun vadeli kaynaklar ve Türkiye içindeki portföy tercihlerinden kaynaklanıyor.
Bizim ne üstü örtük ne de açık bir kur hedefimiz yok. Olamaz da zaten. Piyasalara bu mesajım. Biz bir program uyguluyoruz. Bu programın gereği, özellikle bu sene ciddi bir fon akışı oldu, 110 milyar dolar döviz almak zorunda kaldık, buna rağmen yönettik. Fon akışını yönetmek apayrı bir beceri setini gerektiriyor. Merkez Bankamız iyi bir iş çıkardı.
Kur korumalı mevduattan da çıkıyoruz, 110 milyar dolar azalttık, çıkış devam edecek.
Türk Lirası’na güven arttı. Toplam mevduattaki payı yüzde 32’den yüzde 58 civarına çıktı. Ciddi bir kazanım, devam ettirmemiz lazım.
Ülkemizin risk primi, benzer ülkelere göre 11 kat daha hızlı düştü. Karşılığı olan bir program var ve sonuç alıyoruz. Bazı kesimler ben bunu söyleyince sinirleniyor ama ortada sonuçlar var.
“Enflasyon sorunu çok net”
Türkiye’de ciddi bir enflasyon, hayat pahalılığı sorunu var, bu çok net. Zaten bu programın ana hedefi fiyat istikrarı sağlamaktır. Gerekli para, maliye politikası çerçevesinde ve onu destekleyecek yapısal politika çerçevesi, gerliler politikası çerçevesi, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar noktasındaki politikalar, 2025 yılında hepsi destekleyici olacak.
2024 yılında enflasyon yüksek diyebilirsiniz. Doğru. Yılın başında yüzde 65’ti, 44 – 45 ile kapatırsak, 20 puana yakın bir düşüş kötü bir düşüş değil. Mesele bunun kalıcı hale getirilmesi. Hizmet enflasyonda katılık vardı. Bu zamanla çözülür, çözülmeye başladı. 2025 bu anlamda çok daha destekleyici olacak, kira, eğitim vs.’den bahsediyorum… Gıda dahil mal enflasyonu yüzde 40’ın altı. Enflasyonda ciddi bir düşüş var ve bu düşüş devam edecek. Bazıları, nerede başarı, enflasyonu çıkarttılar diyor. Türkiye, KKM’den çıkışı yönetti, bunun parasallaşma riskini azalttı, bütçe açıklalarını kontrol altına aldı. Enflasyonun kontrolden çıkmasına sebep faktörlerin kontrol altına alınması bir kenara, enflasyonda düşüş var. Dezenflasyon başladı ve devam edecek.”