Serbest Görüş Ekonomi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dijitalleşme çalışmalarıyla, neredeyse tüm vergi işlemleri online ortamda yapılabiliyor. Mükellefler dilekçe vermekten ödemelere kadar pek çok işlemi Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirebilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme çalışmalarının hizmet kalitesini artırdığını belirterek, vergi süreçlerinin yapay zeka ve robotik otomasyonla daha hızlı sonuçlandığını belirterek, “Mükelleflerimize zaman ve paradan tasarruf sağlıyoruz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijitalleşme çalışmalarıyla neredeyse tüm işlemlerin vergi dairesine gitmeden tamamlanmasına olanak sağlıyor. GİB’in çalışmalarıyla, dilekçe verilmesi, fatura ve makbuz gibi belgelerin düzenlenmesi, beyanname verilip ödemelerin yapılması ve tebligat işlemleri başta olmak üzere birçok hizmet artık dijital ortamda veriliyor.
Mükellef olmak isteyenler vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi üzerinden verebildikleri dilekçeyle işlemlerine başlayabiliyor. Vergi dairesine yönelik tüm dilekçeler elektronik olarak verilip, sonuçlar da yine bu ortamda öğrenilebiliyor.
GİB, diğer kamu kurumlarıyla yapılan entegrasyonlar sayesinde mükelleflerin ilave bildirim yükümlülüklerini de ortadan kaldırıyor. Ticaret siciline yapılan işe başlama, şube açılışı ve kapanışı gibi birçok başvuru Ticaret Bakanlığı’ndan elektronik ortamda alınıyor, böylece mükelleflerin bu işlemler için ayrıca vergi dairesine dilekçe vermesine gerek kalmıyor.
Şimşek: Süreçler yapay zeka ve robotik otomasyonla sonuçlandırılıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde Gelir İdaresi’nin dijitalleşen hizmetleriyle bürokratik süreçleri ortadan kaldırırken hizmet kalitesini artırdığına işaret etti. Mükelleflerin vergi dairelerine gitmeden neredeyse tüm işlemlerini ev ya da ofis ortamında tamamlayabileceklerini belirten Şimşek, şunları kaydetti:
“‘Türkiye’nin Dijital Gelir İdaresi’ vizyonu ile çalışmalarını sürdüren Başkanlık, vergisel yükümlülüklerin hızlı, kolay ve etkin şekilde yerine getirilebilmesini temin etmek için birçok uygulamayı devreye aldı. Vergiye uyumlu mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla her türlü dijital uygulamayı devreye alıyor, mükelleflerimize zaman ve paradan tasarruf sağlıyoruz. Vergi dairelerindeki süreçleri yapay zeka ve robotik otomasyonla sonuçlandırıyor, bu sayede insan unsuruna gerek olmadan işlem sürelerini kısaltılıp hizmet kalitesini artırıyoruz. Teknolojinin sunduğu tüm imkanlardan faydalanarak mükelleflerimizin işlemlerini kolaylaştırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”