İfade Özgürlüğü Derneği’nin kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), sosyal medya platformu Instagram’ı “Atatürk’e hakaret”, “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlar nedeniyle ya da “kamu düzeninin ve millî güvenliğin korunması” gerekçesiyle erişime kapatılmış olabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi. Erişim engelinin nedeni hakkında yetkililerden resmi bir açıklama gelmedi. Medyascope’un haberine göre; BTK yetkilileri, Instagram’ın, “Atatürk’e hakaret”, “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlar nedeniyle kapatıldığını açıkladı.
“Kabul edilebilir değil”
İfade Özgürlüğü Derneği’nin kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal anlamda sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada milyarlarca kullanıcısı olan bir platforma, gece yarısında tüm Türkiye uyurken ve kamuoyuna bilgi vermeden yapılan müdahalenin keyfi olduğunu söyleyerek, “Bu, aynı zamanda ağır bir sansürdür. Millî güvenlik, kamu düzeninin korunması, Atatürk’e hakaret gibi sosyal medyada çeşitli gerekçelerden bahsediliyor. Henüz ortada bir karar olmadığı için gerekçesini bilmiyoruz. Gerekçesi ne olursa olsun, bu kabul edilebilir bir müdahale değil” ifadelerini kullandı.
“Gerekçe olarak iki ihtimal var”
Engelin BTK üzerinden yapıldığını belirten Akdeniz, gerekçe olarak iki ihtimalin olabileceğini söyledi.
Birinci ihtimalin 5601 sayılı yasanın sekizinci maddesinde yer alan kumar oynanması, müstehcenlik, fuhuşa teşvik, Atatürk’e hakaret gibi katalog suçların gerekçe olarak gösterilmiş olabileceğini söyleyen Akdeniz, aynı yasadaki 8/A maddesine dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Bu madde kamu düzeninin ve millî güvenliğin korunması için kullanılıyor. Wikipedia, geçen sene Ekşi Sözlük, Oda TV, JİN News, Sendika.org, bu madde kapsamında engellenmişti. Dolayısıyla benim tahminim ve görüşüm 8/A maddesini işlettiler.”
Eğer 8/A maddesine istinaden erişim engeli getirildiyse, talebin ya Cumhurbaşkanlığı’ndan ya da yasada belirtildiği gibi ilgili bakanlıklardan gelmiş olması gerektiğini söyleyen Akdeniz, durumun böyle olması halinde 24 saat içerisinde Sulh Ceza Hakimliği onayına sunulması gerektiğini ekledi.
Eğer katalog suçlar, yani 8. maddeye istinaden erişim engeli getirildiyse de hâkim onayı şartı olmadığını ve sadece BTK kararı ile engelleme yapılmış olacağını dile getiren Akdeniz, hangi maddeye istinaden engel getirildiğinin gün içinde netleşmesini beklediğini söyledi.
Erişim engelinin cuma gününe denk geldiğini, bu nedenle hafta sonu boyunca engel kaldırılmazsa hukuki mücadelenin pazartesi günü başlatılacağını söyleyen Akdeniz, engel devam ederse kendilerinin de kullanıcı sıfatıyla bu duruma itiraz edeceklerini belirtti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***