TARIK TOROS | YORUM
Türkiye’de İslamcılar dini, alkol ve başörtüsüne eklemledi. Sekülerler de çocuk yaşta evlilik, hırsızın elinin kesilmesi, dinden çıkanın öldürülmesi gibi konularla ön alma derdinde. Hak hukuk talebi herkesin kendi çevresiyle sınırlı, insanlık katına yükselmeyi önceleyen yok.
Bugün, bu çağda soygunun, cinayetin, tecavüzün suç olması için bir kitabın ya da ideolojinin böyle buyurmuş olması gerekmiyor.
Suçun şahsiliği ve kanunların geriye yürümezliği, işletilemiyor bir türlü.
***
Kayseri’de dün, bir Suriyeli sığınmacının 5 yaşındaki bir çocuğu taciz ettiği iddiası, kenti sokaklara döktü, sığınmacıların iş yerleri ateşe verildi, araçları ters çevrildi. Emniyet Müdürü, istismara uğradığı iddia edilen çocuğun “Türk olmadığını” söyledi, suçlanan kişinin ve ailesinin sınır dışı edileceği sözünü verdi.
Konuya tekrar döneceğiz.
***
28 Aralık 2011’de Uludere’de Türk jetleri, Irak’tan Türkiye’ye hareket eden bir grubu vurdu. Genelkurmay İstihbarat Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in “terörist hareketlilik” ihbarı, 17’si çocuk 34 sivilin canına mal oldu, 28’i Encü ailesine mensuptu. Vurulan grup, katırlara yükledikleri kaçak sigaralarla Türkiye’ye giriş yapan köylülerdi. Yakın tarihin büyük trajedilerinden biridir, Uludere (Roboski) katliamı.
Devlet özür dilemedi, kişi başı 123 bin tazminat takdir etti, aileler kabul etmedi. TBMM Araştırma Komisyonu “Kasıt yok!” dedi. Gerek askeri, gerekse yerel mahkemeler yıllarca topu birbirine attı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “iç hukuk yolları tüketilmediği” gerekçesiyle davayı reddetti. Bombalamada kardeşi ve yakınlarını kaybeden Ferhat Encü, HDP’den 2015’te milletvekili seçildi, işin peşini hiç bırakmadı.
Bu özeti şunun için yaptım: Avrupa Kupası’nda mücadele eden A Milli Takım, Portekiz’den ilk golü yedikten hemen sonra Ferhat Encü, “Bijî Portîkez” (Yaşasın Portekiz) diye tweet attı. Bunu da sonra şöyle gerekçelendirdi:
- Amacım aşağılamak değil meramımı anlatmaktı.
- Uzun zamandır çözümsüzlüğü, savaşı dayatan iktidar anlayışına refleks gelişmesi adına bunu yaptım.
- Kürtler’in Türkiye’ye aidiyet duygusu hissetmediği bir yerde bu tutumun gözden geçirilmesi gerekiyor.
***
Ferhat Encü, duygusal kopuşa dikkat çekmek için Türkiye’nin mevcut siyasal ve toplumsal koşullarında hayli kışkırtıcı bir yöntemi, bilerek seçti. Bunu da ifade etti.
25 milyon görüntülenen iki kelimelik tweet’e tepki yağdı. Bir Cumhuriyet yazarı, “Emekli maaşı kesilsin!” dedi.
Görüldü ki, rejim politikalarına “ilkesel” bir itiraz yok: “Vatandaşlıktan atılsın, emekli maaşı kesilsin, dava açılsın, hapse tıkılsın, bir daha gün yüzü görmesin, ailesinin hayatı karartılsın.”
Ailenin hayatı karartılmış zaten. 28’i bombalanarak öldürülmüş, sorumlulardan hesap sorulmamış, özür dilenmemiş.
Encü ailesinden bir ferdin Türk Milli Takımı gol yiyince attığı “Yaşasın!” mesajının arkasına bakmayı düşünmedi kimse.
***
Demokratik bir toplum yok, futbolda finale kalmak istiyor fakat “hukukun üstünlüğü” sıralamasında yukarılara tırmanma kaygısı yok.
Sözcü gazetesinin yayın yönetmeni 27 Haziran’da birinci sayfadan yayımladığı manifestoyu, “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan ve Tek Devlet” satırlarıyla bitirdi. Cumhurbaşkanı’nın son dönemde terk ettiği “Rabia işareti” sahipsiz kalamazdı.
***
Hava ağır, mevsim normallerinde hiç değil. Yumuşama emaresi olmadığı gibi, kasırgalar, tufanlar kapıda. Toplum ideolojik olarak kemikleşti; ya İslamcısın ya Milliyetçi ya da Sol Kemalizm soslu Ulusalcı.
Yalnızca Türkiye değil, tüm dünyada ana problem, insanlığın temel konularda taş devrine dönmesi.
Ben yazıyı bağlarken Kayseri’de geceyi, ateşe verilen dükkanlardan yükselen alevler aydınlatıyordu. Halk TV yaşananları, “5 yaşındaki çocuğu istismar eden yabancı uyruklu şahıs, Kayseri’yi ayağa kaldırdı! Vatandaşlar, yabancılara ait dükkan ve otomobilleri ateşe veriyor.” diye verirken altındaki ilk yorum da bunu onaylıyordu: “Helal olsun iyi yapıyorlar.”
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***