RIHA – Rihalılar bayramı tadında kutlayamadı. Her bayram büyüklerin dilinden düşürmediği, “Nerede o eski bayramlar” sözünü bu kez gençlerden duyuyoruz.
Kurban Bayramı Riha’da, bayram tadında geçmiyor. Ekonomik ve sosyal birçok kriz ile boğuşan kent sakinleri, bu bayramı da birçok sorun ve sıkıntı ile karşıladı. Sokaklarda mikrofon uzattığımız yurttaşlardan kimi kurban kesemediği için, kimi bayramlık alamadığı, kimi de hayvan satamadığı için dertli. Gençler ise sorunlarını yıllarca büyüklerinden duyduğu “Nerede o eski bayramlar” sitemini dile getiriyor.
Mahmut Kamçı (44), maddi imkansızlıklar sebebiyle zor günler geçirdiklerini ifade etti. “Her bayram kurban kesen biri olarak 5 yıldır kurban kesemedim” diyen Kamçı, bayramı bayram tadında yaşayamadıklarını söyledi.
Kamçı, “Bu sene kurban fiyatlarının pahalı olması ve yurttaşların alım gücünün düşük olması sebebiyle kimse kurban alamadı. Bugün küçükbaş 15 bin TL para. Büyükbaş hayvan fiyatlarını zaten hiç söylemiyorum. Evli ve 4 çocuk babası olup asgari ücretle çalışınca baka kalıyorsun. Bu enflasyon inmediği sürece böyle devam edecek. Bundan sonra hiç bir bayram kurban alamayacağız. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gelip vatandaşın arasına karışsın 17 bin TL verelim bir ay idare edebilirse ben kendisine tüm maaşımı vermeye hazırım” dedi.
‘KIYAFETLERİMİ ESNAF VERDİ’
Tek kazancının engelli maaşı olduğunu kaydeden İbrahim Karakuzu (47), “Engelli aylığım 4 bin 196 TL. Daha önce sokakta yaşıyordum, sonra bakım evine gittim. Ancak orada gördüğüm muamele sebebiyle oradan da çıkmak zorunda kaldım. Şimdi kirada bir evde kalıyorum. Kaldığım evin aylığı 2 bin 500 TL. Hiç bir şeye para kalmıyor, hiç bir şekilde geçinemiyorum. Kıyafetlerim çevredeki esnafların bana verdikleridir. Bir vakıf vardı orası bana bayram harçlığı veriyordu, bu sene onlar da vermedi. 3 gündür yemek yiyemedim. Et ne anlama geliyor, onu bile bilmiyorum. Kurban kesenler kurbanlarını bizlere vermiyor. Yine zenginlerle bölüşüyorlar” ifadelerini kullandı.
‘ŞEKER SATIYORUZ, ALICI YOK’
Yaklaşık 16 yıldır Riha’nın tarihi Balıkgöl platosunda esnaflık yapan Recep İzol (35), her geçen bayramın bir öncekini arattığını söyledi. İzol, “Alışverişler düşük. Şeker, lokum satıyoruz. Geçen bayram biraz yoğunluk vardı ama bu bayram çok durgun. Kar oranımız çok düşük. Satılmayınca da ister istemez fiyatı düşürüyorsunuz. 5 lira kâr edecekseniz, zamanı geliyor aynı fiyatla satmak zorunda kalıyorsunuz. Eski bayramlara göre çok sakin bir bayram oldu. Eski bayramlar gibi bir havası, heyecanı yok” diye konuştu.
HAYVANLAR ELDE KALDI
Haliliye ilçesine bağlı hayvan pazarında konuşan besici Mustafa Tekin (44) de, hayvanlarını satamamaktan dert yandı. Bu yıl hayvanları istedikleri kadar satamadıklarını söyleyen tekin, en ucuz hayvanın 8 bin TL’den satıldığını kaydetti. Tekin, “Bazen fakir yurttaşlar gelip istiyor. Onlar da sırf alabilsinler diye uyguna satıyoruz. Bu pazarda en iyi satışı bu sene biz yaptık ama komşularımızın hali perişan. Ancak biz de buradan kazandığımız parayla bu hayvanların giderini karşılayacak durumda değiliz. Birçok insan bu yıl kurban kesemedi. Bazıları buraya kadar geldi, fiyatları görüp elleri boş döndüler. Her sene bayramın 2’nci günü hayvan kalmaz herkes toparlanıp giderdi. Şimdi bayram bitmek üzere ve pazarın hali ortada. Her yer full” diye konuştu.
GENÇLER: GÖRDÜĞÜMÜZ EN KÖTÜ BAYRAM
Henüz küçük yaşlarda maddi olanaksızlıklar sebebiyle okulu bırakıp çalışmak zorunda kaldığını ifade eden 17 yaşındaki Mahmut Y., 11 kişilik ailesiyle bu sene bir koyun alabildiklerini kaydetti. Para kazanabilmek için Arefe gününe kadar çalışmak zorunda kaldığını belirten Yıldırım, “Lise 3’te okuyordum, maddi yetersizlikler sebebiyle okulu bırakıp berberde çalışmaya başladım. Yevmiye usulü çalışıyorum. Arefe günü de dahil kendimiz çalışıp biriktirdiğimiz parayla ayakta kalabildik. İnsanlar da bu günlerde Urfa’da durmadıkları için fazla iş de yapamadık” dedi.
Yaşının küçük olmasına karşın gördüğü diğer bayramlarla kıyaslayınca yaşadığı en kötü bayram olduğunu vurgulayan Mahmut Y., “İnsanlarda bayram hevesi kalmamış. Eskiden sokaklarda küçük çocukları görürdük. Şimdi etrafımıza bakıyoruz küçük çocuk bile kalmamış. Büyüklerimiz sık sık derdi ama artık biz diyoruz ‘Nerede o eski bayramlar’ diye” şeklinde konuştu.
18 yaşındaki Yusuf Toprak ise, yaşadığı bayramlar içerisinde en kötü bayram olduğunu ifade ederek, “Bu bayram eski bayramlar gibi değildi. Her şey çok pahalı. Urfa’da gençlerin yapabileceği hiç bir şey yok. Ben kışın okul okuyorum, yazın da asgari ücretle bir yerde çalışıyorum. Çalıştığım yerde bazen haftanın her günü çalıştığım oluyor. Çalışma saatlerimiz günde 12-13 saat. Paydostan sonra da yaptığım tek şey yatmak. Şimdi bayram olduğu için izinliyiz. Bayramdan bayrama gezebiliyoruz” diyerek yaşadığı sorunları aktardı.
MA / Ceylan Şahinli
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***