15 Temmuz 2016’da Ankara’da görevli CIA yetkilisi ile önemli bir röportaj yapıldı. CIA yetkilisi; Darbe gecesi hükümet yetkilileri tutarsız ve kaotik göründü. Amatörce oynayan aktörler gibiydi. Utanç verici görüntü içindeydiler. Erdoğan darbenin sonuçlarından faydalanmak isteyen kurnaz bir siyasetçi gibi davrandı. İstemediği kesimleri devletten uzaklaştırdı, devletin yapısını değiştirdi. ifadelerini kullandı.
CIA yetkilisi ile yapılan röportaj ABD’de özellikle güvenli bürokrasinin önemle takip ettiği Homeland Securtiy Today’da yayınlandı. George Mason Üniversitesinden Dr. Mahmut Cengiz, yaptığı röportajı köşesinden duyurdu. 15 Temmuz’da Ankara’da görevli olan Eski CIA görevlisi, Türkiye’nin 2016 darbe girişiminde ABD’nin rolü olduğu iddialarını “amatörce ve temelsiz” olarak niteledi.
Küresel uyuşturucu ticareti ve uluslararası suç şebekeleri üzerine yazdığı yazılar ile dikkat çeken Mahmut Cengiz, 15 Temmuz gecesi Türkiye’de bulunan eski bir CIA görevlisinin darbe hakkındaki görüşlerini yayınladı.
Cengiz, röportajı gerçekleştirdiği eski ajanın kimliği veya ona nasıl ulaştığı ile ilgili olarak yazısında bilgi vermedi.
Mahmut Cengiz’in köşesinde yayınladığı röportajın tam çevirisi şöyle:
1. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti 15 Temmuz olayını askeri darbe olarak nitelendirirken, ana muhalefet partisi CHP’nin eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu olayı “kontrollü bir askeri darbe” olarak nitelendirdi. ” 2016 yılında dönemin Başkan Yardımcısı Biden, darbe sırasındaki deneyimini video oyunu izlemeye benzetmişti. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, hoşlanmadığı şüpheli bir projeyle ilgili soru sorulduğunda, devlet yetkililerinin olaya dahil olabileceğine işaret eden meşhur “15 Temmuz” esprisini yaptı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu eski lideri Selahattin Demirtaş, darbe sonrası yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu girişime iyi hazırlandığını ve bunun sonucundan faydalanabileceğini öne sürdü. Ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da kitabında olayı sözde darbe olarak tanımlamıştı. Darbe girişimini ilk öğrendiğinizde ilk düşünceleriniz ve izlenimleriniz nelerdi?
“İlk değerlendirme bunun bir terör saldırısı olabileceği veya Türk ordusu mensuplarının da dahil olabileceği bir terör saldırısına yanıt olabileceği yönünde. O dönemde ülke genelinde IŞİD ve PKK tarafından gerçekleştirilen çok sayıda terör saldırısı yaşandı. Ancak Türk ordusu içinde olası bir iç çatışma olarak tanımlanan işaretler nedeniyle bu değerlendirme hızla bir kenara bırakıldı. Nihayet birkaç saat içinde Türk hükümet yetkilileri bunun bir darbe girişimi olduğunu tüm dünyaya duyurmaya başladı.”
2. Pek çok siyasetçi ve gazeteci, hükümetin darbe girişimine ilişkin önceden bilgisinin olduğunu iddia etti. Örneğin hükümet yanlısı gazetecilerden biri, hükümetin darbe girişiminden dört ay önceden haberdar olduğunu ifade etti. Hükümetin darbe girişimi hakkında önceden bilgisinin olduğuna inanıyor musunuz?
“Türk hükümetinin darbeyi bildiğinden emin olmak çok zor. Bu tür iddialarda bulunan kişi/kuruluşa delil sunma sorumluluğu düşmektedir. Dolayısıyla siyasi figürlerin bu konudaki açıklamalarını, sağlam delil sunmadıkça, sadece siyasi amaçlı olarak kullanmak alışılagelmiş bir durumdur.”
3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimini ne zaman öğrendiğine ilişkin çelişkili açıklamalarda bulundu. Ulusal ve uluslararası medyadaki açıklamaları farklı zaman çizelgeleri sağladı. Başlangıçta darbeyi 15 Temmuz öğleden sonra bildiğini belirtmiş, ancak 18 Temmuz’da CNN International’a verdiği röportajda 15 Temmuz akşam saat 20.00’de öğrendiğini iddia etmişti. 20 Temmuz’da Al Jazeera’ya, kayınbiraderinin kendisini darbe girişimi konusunda bilgilendirdiğini söyledi. Erdoğan, 30 Temmuz’da ATV’ye yaptığı açıklamada, darbeyi 15 Temmuz günü saat 21.30’da eniştesinden öğrendiğini, daha sonra saat 22.00’de İstihbarat Başkanı’na ulaşmaya çalıştığını ancak başarısız olduğunu ifade etti. Ancak daha sonra İstihbarat Başkanı ve Genelkurmay Başkanının saat 18.00 ile 20.00 saatleri arasında askeri karargâhta buluştuğu ortaya çıktı. Sizce Erdoğan darbe girişimini öğrendiğinde neden tutarsız açıklamalar yaptı?
“Hükümet yetkililerinin özellikle darbe gibi büyük olaylarla ilgili çelişkili açıklamaları genellikle yanıltıcı olmayı ve olayla ilgili soruşturmaların akışını sulandırmayı amaçlıyor. Erdoğan, darbeye karıştıklarını iddia eden geniş bir Türk nüfusuna karşı, hükümetinin iddia edilen darbe sonrasındaki eylemlerini açıklama konusunda kendisine esneklik ve serbestlik sağlamış olabilecek bu yaklaşıma uydu. Darbeyi ortaya çıkarmış gibi davrandığı senaryoda dalgalı açıklamalar yapması olaya daha uygun görünüyor.”
4. 15 Temmuz gecesi iki grup çatıştı: Darbenin gerçekliğine gerçekten inanan ancak yeterince organize olmayan bir grup asker ve darbenin ardından yaşananları istismar etmeye iyi hazırlanmış üst düzey hükümet yetkililerinden oluşan bir grup. Darbenin meşruluğuna ikna olan askerler kimlerden oluşuyordu? Komutanları tarafından yanıltıldılar mı? Peki darbe girişiminin sonuçlarından faydalanmak için planlar yapan üst düzey hükümet yetkilileri kimlerdi?
“Bu soruyla ilgili hiçbir gerçek/ayrıntıya sahip değilim. Ancak bazı askeri birimlerin yanıltıldığı, bazılarının da tepki vermeleri yönünde talimat verildiği yönündeki değerlendirme makuldür. Darbenin kaotik doğası, belirsizlik, bilgi eksikliği ve kasıtlı medya karartmaları, ordunun kendi içinde bölündüğü söylemini besledi.”
“Ankara’daki resmi TRT binasının karşısındaki binalarda yaşayan ABD büyükelçiliği personelinin ifadesine göre, binaya bir helikopter ateş ediyormuş gibi göründü; ancak boş mermi atıyor gibi görünüyordu.”
“Türk ordusu iyi eğitimli, darbe konusunda tecrübeli ve gelişmiş silahlara sahip. Boğaziçi Köprüsü’nün tek yolunu kapatıp darbe yapmazdı.”
“Türk hükümetinin yetkilileri tutarsız, kaotik ve amatörce oynayan oyunculara benziyordu; Utanç vericiydi.”
5. Erdoğan, darbe girişiminin ilk saatlerinde yaptığı konuşmada, “Bu Allah’ın bir hediyesidir” dedi. Yüzlerce masum insan hayatını kaybetmiş, devlet kurumları darbeyi engellemekte başarısız olmuşken, bir ülke liderinin darbeyi neden hediye olarak değerlendirdiğini anlamak mümkün değildi. 16 Temmuz’un erken saatlerinde, 3 binden fazla hakim ve savcının, ardından da binlerce askeri ve polis memurunun açığa alınıp tutuklanmasıyla Türkiye vatandaşlarında bir anlayış oluştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakın çevresi darbenin sonuçlarından yararlanmaya çok iyi hazırlanmıştı. Türkiye vatandaşlarına ortak bir soru geldi: Erdoğan neden uluslararası kabul görmüş bir bahane aramaya ihtiyaç duydu? Erdoğan neden bunu Allah’ın bir hediyesi olarak gördü?
“Erdoğan kendisini ‘dindar, dindar bir ibadetçi’ olarak göstermeyi seviyor ve bu nedenle ‘bu Allah’ın bir hediyesi’ gibi bir ifade onun kendi imajına uygun olacaktır. Üstelik böyle bir imaj ve ifade, Türkiye’nin uzak bölgelerindeki daha az eğitimli ve daha dindar takipçileri arasında da güzel bir şekilde yankılanıyor. Ayrıca her bilinçli siyasetçi, darbeden sağ kurtulursa, istenmeyen personelin uzaklaştırılması, hükümet yapısında değişiklik yapılması, bütçelerin kaydırılması vb. dahil olmak üzere darbeden maksimum faydayı sağlamak isteyecektir ve Erdoğan çok akıllı bir politikacıdır. Üstelik gerçekte ekonomik çalkantılar ve Türk sivilleri öldüren sürekli terör saldırıları ışığında takipçilerinin sadakat taahhütlerini yenilemek için bunun gibi büyük ve korkutucu bir olaya ihtiyacı vardı.”
6. Hükümet öncelikle Gülencileri ve aralarında CHP’nin de bulunduğu diğer muhalif grupları darbeyi planlamakla suçladı. Hükümetin anlatımına göre darbeyi Gülenci askerler başlattı ancak hükümet darbeyi engelledi. Hükümetin açıklamasını ikna edici buluyor musunuz?
“Hayır. Teori, anlatı ve aşağıdaki eylemler, kendi halkının zeka düzeyini ve uluslararası toplumun kendi hilelerini okuma yeteneğini küçümseyen bir amatörünki gibi görünüyordu.
“Erdoğan ve hükümetine sorabileceğimiz basit soru: (a) Eğer darbeyi BİLMİYORSANIZ, iddia edilen darbeden sonraki 12 saat içinde birçok hükümet kademesindeki 10 binden fazla çalışanın listesini nasıl verebildiniz? Gülenci olan ve hükümetinizin saflarına musallat olan kurumlarda ve çeşitli sorumluluk düzeylerinde kimler var?, (b) Darbeyi BİLİYORSANIZ ve uzun bir şüpheli şüpheli listesi varsa, neden onları darbe gününden çok daha önce tutuklamadınız ve ölümleri önlemediniz? Cevaplarının ne olduğu önemli değil, her iki durumda da zamanında harekete geçmedikleri için hatalılar ya da nasıl uzun bir şüpheli listesi oluşturabileceklerini açıklamak zorundalar.
7. Fethullah Gülen, hareketinin darbe girişiminde yer aldığını reddetti ve hükümetin iddialarını araştırmak üzere uluslararası bir komite kurulmasını önerdi. Komite kendisini ve hareketini suçlu bulursa yetkililere teslim olacağına söz verdi. Ancak hükümet Gülen’in teklifine yanıt vermedi. Bu arada bazı Gülenciler, Ankara’daki Akıncılar Askeri Üssü yakınında tutuklanan Gülenci Adil Öksüz’ün, darbe girişimini Gülen hareketine yıkmak için istihbaratçılarla işbirliği yaptığından şüpheleniyor. Öksüz, tutuklanmasına rağmen daha sonra serbest bırakıldı ve şüpheli bir şekilde saklandı. Hükümet onu yakalayıp mahkemeye çıkarmak konusunda tereddütlü görünüyordu. Bu gelişmeler karşısında hükümet neden Gülen’i suçladı?
Erdoğan ve Gülen’in bir zamanlar çok yakın müttefik oldukları biliniyor. Ancak Gülen, Erdoğan’ın İslam dinini Türkiye’de ve yakın çevresindeki siyasi bir araç olarak giderek daha fazla kullandığını ve Türkiye’yi bölgede neredeyse hiç dost bırakmadığını fark etti. Erdoğan’ın bu davranışı, Sünni Müslüman dünyasının liderleri olarak görülen Mısır ve Suudi Arabistan’da da hassasiyetleri tetikledi ve özellikle kendisini birçok Arap/Müslüman lidere alternatif olarak sunmaya başladı. Sonunda Erdoğan daha çok bir diktatör/Sultan oldu. Bütün bu nedenlerle Gülen, Erdoğan’dan uzaklaşmış ve Erdoğan’ın aleyhinde açıklamalar yapmaya başlamıştı. Bu, ilişkilerinin doğasında müttefikten düşmana doğru hızlı bir değişime yol açtı. Bu nedenle Gülen’i iddia edilen darbeyi planlayan düşman olarak kullanmak Erdoğan açısından birçok amaca hizmet ediyor; buna Türk kamuoyunun gözünde Gülen’i itibarsızlaştırmak da dahil.”
8. ABD, Türkiye’nin güçlü emellerine ve iddialarına rağmen Gülen’i neden iade etmedi?
“Hukuki açıdan bakıldığında, Türk hükümeti ABD’ye Gülen’in iddia edilen darbe girişimine dahil olduğunu kanıtlayacak herhangi bir hukuki delil sunmadı. Sunulan belgelerin çoğunun hiçbir mahkemede şansı olmayacak. Belgeler, bırakın Türkiye’ye iade edilmesini, Gülen’in suçlanması için bile yeterli olmayan duygusal tiradlar ve varsayımlarla doluydu. Ayrıca Türk hükümeti, Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi durumunda insan haklarına ilişkin herhangi bir garanti vermeyi reddetti. Binlerce Türk vatandaşının hukuka aykırı olarak tutuklanması ve sınır dışı edilmesi, Türk hükümetinin Gülen gibi birinin “yargılanmasını” nasıl halledeceğinin yeterli bir göstergesiydi. Bir noktada Türk hükümet yetkililerinin kolektif tepkileri öfke nöbeti geçiren bir çocuk gibi göründü; profesyonellikten uzak ve yakışıksız.”
9. Darbe girişimini araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonu, taraflı bir rapor hazırlayarak, Genelkurmay Başkanı ve İstihbarat Başkanını komisyon huzurunda ifadeye çağırmamayı tercih etti. Her iki yetkilinin de komite huzuruna çıkmaya zorlanması mı gerekiyordu? Üstelik darbe girişimini engellemekte açıkça başarısız olmalarına rağmen Erdoğan neden onları terfi ettirdi?
“Darbe komplosundaki en büyük başarısızlıklardan biri, Erdoğan’ın istihbarat şefi ve en sadık isimlerinden birkaçı gibi önemli oyuncuları feda etmeye istekli olmamasıydı. Oyunun geri kalanı, halkının zekasını nasıl hafife aldığının doğrudan bir göstergesi.”
10. Darbe girişiminin arkasında Amerikalıların olduğu yönünde suçlamalar ortaya atıldı. Bu suçlamaları güvenilir buluyor musunuz? Türk hükümeti ABD’yi neden suçladı? Peki ABD, Türkiye’nin suçlamalarını reddederken neden daha yumuşak bir tonla karşılık verdi?
“Türkiye’nin iddia edilen darbeye ABD’nin dahil olduğu yönündeki suçlamaları amatörce ve temelsizdi. Her halükarda ABD, Türkiye’de bir darbeden fayda sağlamayacaktır; özellikle de görevi devralacak ve ülkenin dayanışmasını garanti altına alacak, NATO anlaşmalarına ve ABD’nin Türkiye savunma işbirliğine saygı duyacak sağlam ve geçerli bir alternatifi olmadan. Kaotik bir Türkiye ABD’nin çıkarlarına zarar verebilirdi. Suriye’nin alevler içinde olduğu, Türkiye içinde PKK saldırılarının olduğu, YPG’nin ABD ile işbirliği içinde IŞİD’e karşı savaştığı o günlerde istikrarsızlaşmış bir Türkiye, bölgeyi eskisinden çok daha karmaşık ve kolay çözülemeyecek bir kaosa sürükleyebilirdi. ABD o günlerde çok ince bir çizgide yürümek zorundaydı. Retorikten hoşlanan Erdoğan, ABD’nin “sert” tepkisini kamuoyunu ABD’ye ve onun bölgedeki çıkarlarına karşı kışkırtmak için kullanırdı. Bu nedenle, her ne kadar sinir bozucu olsa da, daha da sinirli bir duruma getirmekten kaçınmak için daha yumuşak bir yaklaşım benimsenmesi emredildi.”
11. Türkiye de BAE’yi darbeci olmakla suçladı ancak daha sonra onlarla ekonomik işbirliği arayışına girdi. BAE’nin darbe girişimine karıştığı iddiasıyla ilgili düşünceleriniz neler? Benzer şekilde Rusya ve İran’ın Erdoğan rejimini korumaya destek verdiği iddiası hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu iddiaları inandırıcı buluyor musunuz?
“Türkiye’nin BAE’ye yönelik olduğu iddia edilen darbeye karıştığı yönündeki suçlamaların temelinde, Türkiye’nin BAE’nin, Erdoğan’ın arkadaşı Müslüman Kardeşler Başkanı ve Mısır’ı yeni bölgesel İslam Sultanı olarak Erdoğan’a yeniden açması gereken kişi Muhammed Mursi’ye karşı Cumhurbaşkanı Sisi liderliğindeki Mısır’daki rejimi destekleme biçimine duyduğu öfke yatıyor. Üstelik BAE zaten Müslüman Kardeşler’e verdiği destek nedeniyle Katar’ı kuşatma altına alma kampanyası yürütüyordu ve Erdoğan bu planlardan hoşlanmadı. Kuşatma duyurulduktan sonra Katar’a ilk yardım gönderen Türkiye oldu. Erdoğan’ın bölgesel kaslarını vasıfsız bir şekilde esnetmesinin bir başka örneği, bu da Gülen’le bir başka büyük anlaşmazlıktı.”
“Rusya darbe mırıltısını biliyor olabilir ama ne çıkacağını görmek için sessiz kalmayı tercih etti. Onlar için, Rusya’nın Şam’daki Beşar Esad rejimini koruma konusundaki çıkarlarını tehlikeye atmaktan kaçındığı sürece Türkiye’den kimin sorumlu olduğunun bir önemi yoktu.”
12. Sizce Türk milleti darbe gecesi yaşananları gelecekte güvenilir kaynaklardan öğrenecek mi? Darbe girişiminin aydınlatılması için muhalefetin ne gibi adımlar atması gerekiyor?
“Erdoğan ve rejimin figürleri iktidarda kalırsa, Türk halkının Temmuz 2016’daki o gece gerçekte ne olduğunu anlaması çok zor olacak. Belki zamanla, Erdoğan ve rejimi ortadan kalktıktan sonra gerçekler sağda solda, parça parça ortaya çıkmaya başlayacak ve hikaye akışını mantıklı bir şekilde bir araya getirmek için ciddi herkülvari bir çaba gerekecek. Ancak bu çalışmanın dağlar kadar sağlam ve kesin kanıtlarla desteklenmesi gerekecek.”
13. Türkiye’nin uluslararası endekslerdeki konumu 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Ülke, yolsuzluk, basın özgürlüğü, adalet, insan hakları ve suçla ilgili olanlar da dahil olmak üzere çeşitli uluslararası sıralamalarda hızlı düşüşler yaşadı. Türkiye’nin mevcut durumunu nasıl tanımlarsınız? Binlerce hakim ve savcının görevden alınmasının ülke üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?
“İddia edilen darbe girişiminin etkisi, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile anlamlı işbirliği şansını mahvetti ve Erdoğan ve rejimi hakkındaki tüm olumsuz izlenimleri veya varsayımları sağlamlaştırdı. Erdoğan kısa vadede fayda sağlamış olabilir ama uzun vadede Türkiye’ye zarar verdi. Türk halkı daha az özgür ve daha çok korkuyor, gelecekleri daha belirsiz görünüyor ve yargıçların görevden alınması yalnızca yargı sistemini ve dünyanın Türk hükümetine, halkının adil yargılanması konusunda güvenini zayıflatıyor.”
“Şu anda sağlam, sağlıklı bir muhalefet yok. Türk halkına uygulanan baskı, (AKP’nin) yıkıcı askeri tarih, yozlaşmış yetkililerin imajı ve zayıf kaynaklardan yükseldikten sonra son 20 yılda başarılarını yok etti ve değiştirmek istedikleri karanlık günlere geri döndü. İddia edilen darbe girişiminin verdiği hasar o kadar derin ki, Türk halkının Erdoğan rejiminin kendi döneminde yaptıklarını düzeltmesi birkaç on yılı alacak.”(Kaynak TR724)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***