İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Dayanıklı İstanbul temalı sunumunda kentsel dönüşüm sorunu ve Kanal İstanbul’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, “6 Şubat depreminden sonra büyük bir başvuru patlaması yaşadık. 15 bin yüksek riskli bina tespit ettik. Yakında tüm İstanbul için bu taramayı tamamlayacağız. 2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için açıkçası gaza basacağız. Hedefimiz 50 bin konutu dönüştürmek. (…) Daha önce söyledim yine söyleyeyim; Kanal İstanbul projesi bir emlakçı projesi, amaç konut pazarlamak!” ifadelerini kullandı.
Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:
- (Murat Kurum’a) Her projemizi kopyalayıp, kendi projeleriniz gibi ballandıra ballandıra anlatabilirsiniz. Her projemize çok güveniyoruz. Dünyaya bizim gibi bakmadığınız sürece ne yazık ki bir sonuç almanızı beklemiyoruz. Çünkü çok net bir fark var, siz beton ve rant anlıyorsunuz; biz insan odaklı ve yerinde hizmet anlıyoruz.
- Göreve gelince gördük ki İstanbul’da afete karşı bir proje yapılmamış. İBB kentsel dönüşümden resmen çekilmiş, sorumluluk bakanlık ve ilçe belediyelerine bırakılmıştı. ‘Hiçbir şey yapmamışlar’ demek elbette haksızlık ama özellikle İBB’yi sürecin dışına itmeleri çok kötü bir sonuca neden oldu.
- Deprem toplanma alanlarını imara açtılar. Belediyenin elinde rezerv alan olarak kullanılabilecek alanları özelleştirdiler, KİPTAŞ eliyle rezidans ve lüks konutlar ürettiler. Bugün yaşadığımız yüksek kira sorununun kaynağı da budur.
- Bakanlığın riskli ilan ettiği 69 alandan sadece 2’si gerçek riskli alan. Bu çok vahim bir durum. Tabir-i caizse görevinizi kötüye kullanıyordunuz. Bir tarafta büyük hasar ve can kaybına yol açacak yerler varken, kentin kuzey alanına yönlenmişlerdi.
- İstanbul’da üretilecek konut sayısı borsa gibi bir ara 500 bin diyorlar, 650 bin oluyor, 300 bine düşüyor. Afaki konut rakamlarıyla karşı karşıyayız. Bunun gerçekleştirilebilir olmadığını herkes biliyor. TOKİ 21 yılda, İstanbul’da toplam 98 bin 246 adetlik projenin sadece yüzde 60’ı tamamlanmış. Yani 21 yılda yapılan 60 bin konut bile değil. Şaka gibi. Seçim öncesi insanımızı aldatmaya dönük bu açıklamaları kınıyorum.
- Son 20 yıldır insanları evlerinden ve semtlerinden ettiler. Vatandaş ve müteahhidi o kısır alan sıkıştırarak baş başa bıraktılar. Kimsenin birbirine güvenmediği bir ortam oluştu. Kentsel dönüşüm tabirini vatandaşlar duymak istemiyordu.
- Kentsel dönüşümle ilgili inanılmaz bir önyargı oluşmuştu. Yıllar boyunca çözümsüz kalmış alanlarda umutsuz vatandaşlarımızla anlaşarak yeni bir dönemin başladığını gördük. Örneğin Eyüpsultan Yeşilpınar mahallesinde yıllardır çözülmemiş sorunları çözdük.
- Daha önce söyledim yine söyleyeyim; Kanal İstanbul projesi bir emlakçı projesi, amaç konut pazarlamak!
- İstanbul ve Türkiye’nin en hayati sorununu kökünden çözebilmek için güçlü kalıcı iş birliğine ihtiyacı var. 6 Şubat depreminden sonra büyük bir başvuru patlaması yaşadık. 15 bin yüksek riskli bina tespit ettik. Yakında tüm İstanbul için bu taramayı tamamlayacağız. 2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için açıkçası gaza basacağız. Hedefimiz 50 bin konutu dönüştürmek.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
ÖNCEKİ YAZIMesut Hançer’i unutmak!SONRAKİ YAZICHP Grup Başkanvekili Başarır: Lütfü Savaş’ın adaylığı yeniden değerlendirilecek
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***