Fransa, Doğu Akdeniz krizi ile ilgili Türkiye’ye yaptırım uygulaması için Avrupa Birliği’ne baskılarını sürdürüyor.
Paris yönetimi, AB’nin 1 Ekim’deki yaptırım ihtarına rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geri adım atmadığını söylüyor.
AB, 1 Ekim’de yapılan açıklamada, Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını sonlandırmamasının sonuçları olacağını belirtmişti. Kıbrıs ve Yunanistan’ın da talep ettiği yaptırımların bugün Avrupa Parlamentosundaki oturumda tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.
Reuters’ın haberine göre kulislerde konuşulan yaptırımlar arasında ekonomik kısıtlamaların dışında Türkiye’nin AB’ye üye ülke statüsünün kaldırılması da bulunuyor.
Reuters’a konuşan bir diplomat ise Ankara’nın bir çok kilit meselede mühim bir ortak olduğundan AB ülkeleri arasında fikir birliği olmadığı ve yaptırımları konuşmak için erken olduğu görüşünde.
Avrupa Konseyi, Doğu Akdeniz’de yürütülen sondaj çalışmasına ilişkin uyguladığı yaptırım şimdilik sadece iki kişiye uygulanıyor: Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yöneticileri Mehmet Ferruh Akalın ve Ali Coşkun Namoğlu.
Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Türkiye’nin ekonomisinin hedef alındığı daha sert yaptırımlar istiyor.
“AB saf değil, Türkiye verilen fırsatı kullanmadı”
Öte yandan Güney Kıbrıs da Fransa gibi Türkiye’nin AB’nin ikazlarına uymayı reddettiğini söyleyerek yaptırım uygulanması talebini yineledi. Rum yönetiminin sözcüsü Stelios Petsas, doğal gaz arama faaliyetlerinin, Doğu Akdeniz müzakerelerinin yeniden başlatma çabalarını baltaladığını ifade etti.
Petsas, “Avrupa saf değil, Türkiye’ye gidişatı değiştirmek için bir fırsat sunuldu ama kullanmayı tercih etmedi” diye konuştu.
AB liderleri, Türkiye ile olan gerilimin de aralarında olduğu dış politika konularını ele almak üzere 10-11 Aralık’ta toplanacak.