İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Sivas’ta söylediği “Geçmişte siyasi cinayetlere şahit olduk ama mertçeydi” sözleri büyük tepki topladı. Başta yakınları faili meçhul cinayete kurban gidenler olmak üzere, birçok kesim Akşener’e tepki gösterdi.
Akşener tepki gören bu ifadeyi, yerel seçim çalışmaları kapsamında partililerle biraraya geldiği Sivas’ta, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine değinirken kullandı.
Akşener’e ilk tepkilerden biri Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) geldi.
“Akşener’in suçlarını itiraf ettiğini” savunan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu görüşlere yer verdi:
“Cinayet ve katliam failleri, köy boşaltanlar, suçlarını birer birer itiraf ediyor. Musa Anter, Mehmet Sincar, Muhsin Melik, Hrant Dink ve daha adını sayamadığımız binlerce faili meçhulun namertçe olduğunu biliyorduk. Şimdi kendiniz itiraf ediyorsunuz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında mücadele, namertler ile onurlu barış mücadelesi yürütenler arasındadır. Üçüncü bir seçenek yoktur. Barış ve demokrasi mücadelesi, yarattığınız karanlığa son verecek.”
“Bugün dillerinden dökülen katliamcı zihniyetin itirafıdır”
DEM Parti’nin diğer Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da tepkisini sosyal medya hesabından dile getirdi.
“Mertlik buysa, mertliğiniz batsın” diyerek sözlerine başlayan Hatimoğulları, “Kürt’ü, Alevi’yi, Ermeni’yi, sosyalisti, aydını katlederek Türkiye’yi karanlığa sürükleyenler, tarih ve toplum önünde mahkûm edilmiştir. Düşmanlığın bile ahlakı olur ama bu karanlık şahsiyetlerin namertliği dünyaya nam saldı. Bugün dillerinden dökülen katliamcı zihniyetin itirafıdır” ifadelerini kullandı.
DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ise tepkisini “Dehşet verici bir cümle” sözleriyle açıkladı. Ekmen, eski adı Twitter olan X platformundan yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
“Devlet öldürünce mert, torbacılar öldürünce kahpece mi oluyor cinayetler? Meral hanım bakanlık döneminden bildiği mertçe işlenen cinayetleri bize açıklayacak mı? Yazık değil mi bu ülkeye? Ne zaman katil veya maktulün kimliğine göre ayrım yapmadan cinayetlere karşı tutarlı, ahlaki, demokrat bir duruş göstereceğiz?”
DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek ise faili meçhul cinayetlere kurban giden Tahir Elçi, Medet Serhat, Vedat Aydın, Musa Anter, Yusuf Ziya Ekinci, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Ferhat Tepe, Hafız Akdemir, Hrant Dink ve Kemal Türkler’in isimlerini etiketleyerek, “Meral Hanım aşağıdaki siyasi cinayetlerden hangisi ‘mertçeydi’ söyler misin?” diye sordu.
Fail meçhul cinayet mağdurları da tepkili
Akşener’in konuşmasına tepki gösterenler arasında yakınlarını faili meçhul cinayetlere kurban verenler de var. HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Pervin Buldan bunlardan biri. Buldan’ın eşi Savaş Buldan 3 Haziran 1994’te İstanbul’da kaçırılarak öldürüldü. Buldan tepkisini “namertçe” kelimesiyle özetledi.
18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı saldırı da ölen akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu ise şu sözlerle Akşener’e tepki gösterdi:
“Siyasi cinayetin, siyasi olmayan cinayetin, insanın insanı öldürmesinin, bir canlıyı öldürmenin mertliği olmaz. Cana kıymak mertlik değil …tluktur.”
1994’te öldürülen Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın da “‘Mertçe işlediğiniz siyasi cinayetlerle kaybettim ben babamı” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Baskın, şunları söyledi:
“Ben 30 yıldır babamın akıbetini sorarken sizin siyasi güdümdeki yargınız beraat kararı ile ödüllendirdi üstadınız Mehmet Ağar’ı. Bizi eksik bıraktınız… İki elimiz yakanızda”
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise Akşener’i “Bir hukuk devletinde bir siyasi parti liderinin ‘Biz geçmişimizde siyasi cinayetlere şahit olduk ama mertçeydi’ deme şansı var mı? Kürtler olarak o siyasi cinayetlerin şahidi değil ama nesi olduğunuzu çok iyi biliyoruz” sözleriyle eleştirdi.
Akşener ne zaman meclise girdi?
Türkiye’de faili meçhul cinayetlerin en yoğun yaşandığı 1990’lı yıllarda hükümette bulunan ya da hükümet ortağı olan Doğru Yol Partisi (DYP), Meral Akşener’in siyasi hayatına başladığı adresti.
1995-1999 yıllarında DYP milletvekilliği yapan Akşener, 1996-1997 yıllarında Necmettin Erbakan tarafından kurulan koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevini yürüttü.