– Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile İran arasında kalıcı tam teşekküllü serbest ticaret anlaşması imzalandı.
İki yıldan uzun süren müzakerelerle çalışmaların sonucunda ulaşılan kalıcı anlaşmaya bugün Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Avrasya Yüksek Ekonomi Konseyi toplantısı vesilesiyle imzalar atıldı.
GEÇİCİ ANLAŞMA İRAN’IN AVRASYA’YA İHRACATINI ŞAHLANDIRMIŞTI
Kalıcı serbest ticaret anlaşması, 2019’dan bu yana yürürlükte olan geçici anlaşmanın yerini alacak. İran’ın AEB ile dış ticaret hacmi, geçici anlaşmadan bir yıl sonra, 2020’de 1 milyar doları, 2021’de 2 milyar doları aşmıştı.
Bugün AEB üyesi Belarus, Kazakistan, Rusya, Kırgızistan ve Ermenistan’ın temsilcileriyle birlikte İran adına imzayı koyan Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Abbas Aliabadi, kalıcı anlaşmayı, İranlı tüccar ve iş insanlarını büyük bir pazara ulaştırabilecek yeni bir sayfa olarak değerlendirdi.
‘İRAN, AVRASYA’NIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA AZMİNDE’
İran’ın AEB ile tercihli ticaret anlaşması yaptığı dönemde ticari işlemlerin kat be kat arttığına dikkati çeken Aliabadi, “Bu anlaşma, rekabet avantajına sahip İran’ın ihtiyaçlarının karşılanması için iyi bir fırsat sunuyor. Elbette İran’ın çok yüksek kapasiteleri Avrasya ülkeleri için cazip olabilir ve sanayicilerimizin teknolojik ürünlerimize ihtiyaç duyan bir pazara ulaşması için çok iyi bir fırsattır” dedi. İran’ın helal ürünlerinin AEB ülkeleriyle ticaretini yapma imtiyazına sahip olduğunu ekledi.
TAHRAN, RUS-ARAP FORUMU ORTAK AÇIKLAMASINA KIZMASINA RAĞMEN İMZALADI
Oysa Tahran geçen hafta Fas’ta düzenlenen 6. Rus-Arap Forumu’nun ardından yayımlanan ortak açıklamada İran’ın kontrol ettiği ama Birleşik Arap Emirlikleri’nin de egemenlik iddia ettiği Basra Körfezi’ndeki üç ada hakkındaki ifadelere tepki göstermişti. Önceki gün İran Dışişleri Bakanlığına çağırılan Rusya’nın Tahran Maslahatgüzarına protesto notası verildi. Dolayısıyla İran’ın ortak açıklamadaki adaların “tartışmalı” olduğu ifadesine tepkisi, anlaşmayı imzalamayabileceği yorumlarını doğurmuştu.
MOSKOVA-TAHRAN TİCARETİ YALNIZCA 2022’DE YÜZDE 20 ARTTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Aralık’ta Moskova’da İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi ile görüşürken İran-AEB serbest ticaret anlaşması için “Bu, etkileşimimizin çapını genişletmek için daha fazla fırsat yaratacak” demişti. Rusya-İran işbirliğinin çeşitli alanlarda geliştiğini söyleyerek Kuzey-Güney demiryolu gibi büyük altyapı projelerine ve enerji işbirliğine dikkat çeken Putin, Moskova-Tahran ticaret cirosunun yaklaşık 5 milyar dolara ulaştığını ve yalnızca 2022’de yüzde 20 arttığını belirtmişti.
PAŞİNYAN DA AVRASYA ZİRVESİNDE
Bu arada bugün St. Petersburg’da düzenlenen Avrasya Yüksek Ekonomi Konseyi toplantısına Rusya ile arasının bozuk olmasına rağmen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da katıldı. (IRNA, AA, Dış Haberler)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***