Türkiye ile Yunanistan arasında benzetmeler zincirine şimdi de futbolda şiddet olaylarının benzemesi eklendi.
Hakem Halil Umut Meler’in Ankaragücü futbol kulübü başkanı Faruk Koca tarafından darbedilmesi Yunanistan’ın spor haberlerinde geniş yer buldu ve Yunan hakemlerin uğradığı şiddet eylemlerine, saldırılara, hakaret ve tehditlere benzetildi.
Yunan hakemler, Türk hakemlerin uğradıkları saldırıları kınadılar. Türk hakemlere dayanışma duygularını gösteren açıklamalar yaptılar.
Yunan Hakemler Birliği (KED), uğradıkları bu şiddet eylemlerine ve sözlü saldırılara karşı geçen hafta başlattıkları “sahaya çıkmama” boykotlarını bu hafta sonu da sürdürmeye karar verdi.
Yunan Futbol Federasyonu’nun (YFF) ise “Boykota son verin. Hakemlerimizi saldırılardan ve hakaretlerden koruyan yasalar güçlendirildi, her bir hakeme polis tahsis edilecek; boykota son vermeyen hakemler hakem listelerinden düşürülecek” şeklindeki tehditvari çağrılarını “kabul edilemez ve yetersiz” olarak karşılayan Yunan hakemler, geçen hafta sonu yaptıkları gibi bu hafta sonu oynanacak birinci lig maçlarına da çıkmama kararı aldı.
Yunan hakemler, kendilerine yönelik saldırı, tehdit ve hakaretlere karşı daha fazla önlem alınmasını, darp ve tehdit edilmelerine, sahip oldukları işyerlerinin kundaklanmasına son verecek yasaların uygulanmasını talep ediyor.
Yunan futbolunda kriz
Yunan futbolu ve genel olarak spor karşılaşmalarında gözlenen şiddet olaylarının artması, Yunan hükümetinin bazı sert önlemler almasına da neden oldu.
Fanatik taraftarların başvurdukları şiddet eylemleri, futbol sahalarından basketbol ve voleybol sahalarına da yansımaya başlaması üzerine süper lig karşılaşmalarının 2 ay süre ile “seyircisiz” yapılmasına karar verildi.
12 Şubat 2024’e kadar sürecek olan “seyircisiz futbol” kararının; “duruma göre uzatılıp uzatılmayacağına karar verileceği” belirtildi.
Hükümetin bu yönde aldığı karara ise geçen hafta sonu Olympiakos ile Panathianikos voleybol takımları arasında oynanan maçta fanatik Olymipakos taraftarlarının, polis kuvvetlerine saldırısı sonucunda bir polisin ağır yaralanması neden oldu.
Daha sonra yakalanan 18 yaşındaki taraftarın polis kuvvetlerine fırlattığı -denizcilerin tabanca ile fırlattığı- aydınlatma fişeği, bir polisin dizine saplandı. Ağır yaralanan polis, kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı ve hala ölümle burun buruna. Bu, bardağı taşıran son damla oldu.
Ayrıca Orta Yunanistan’ın Volos kentinde oynanan Volos-Olypiakos maçı sona ermeden Olypiakos taraftalarının sahaya girerek VAR kullanıcılarını darbetmesi spor dünyasında yeni bir şok etkisi yaratmıştı.
Olympiakos ile Panathinaikos arasında oynanan başka bir futbol maçında da sahaya fırlatılan bir fişek Panathinaikos oyuncularının kulağının yanında patlamış, oyuncu sağır kalma tehlikesi atlatmıştı.
YFF’nin disiplin kurulna sevkedilen Olympiakos, 2 maç seyircisiz oynama ve eksi 3 puanla cezalandırılmıştı.
Ancak verilen bu cezaların pek de işe yaramadığı anlaşılıyor.
Yunanistan’da da “Hooligans” olarak tanımlanan fanatik taraftarların karşı takımın taraftarlarına, hakemlere ya da polise karşı saldırıları bir fenomen haline gelmiş bulunuyor.
Yunan Spor Bakanlığı bu nedenle bu tür şiddet olaylarına karışanların kimliklerinin tespit edilmesi ve yakalanması için nitekim tüm stadyumlara yüksek çözülürlü kameralar yerleştirilmesine karar verdi.
Yakalananlara uygulanan cezaların ağırlaştırılması için savcılığa da başvuran Spor Bakanlığı, şiddet olaylarının devam etmesi halinde maçların süresiz halde ertelenmesinin de gündeme getirebileceğinden söz ediliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***