– İsrail’in Gazze’deki ayrım gözetmeyen bombardımanına kalkan olan Joe Biden yönetimine Washington’daki isyan büyüyor. Yaklaşık 100 diplomat ve bürokratın yönetimi “İsrail’in savaş suçlarına karşı koymamakla” eleştirdiği bildirinin ortaya çıkmasının ardından, bu kez de yaklaşık 40 devlet kurumunu temsil eden 400’ü aşkın kişinin Biden’a bir mektup gönderdiği ortaya çıktı.
New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre mektubun başında Hamas’ın 7 Ekim saldırıları kınanırken, devamında ABD Biden’a İsrail’in saldırıları nedeniyle akan kanı durdurması çağrısı yapılıyor. Mektupta, “Başkan Biden’a derhal ateşkes talep etmesi için çağrıda bulunuyoruz” deniyor; hem İsrailli rehinelerin hem de rastgele bir biçimde gözaltına alınan Filistinlilerin serbest bırakılması çağrısında bulunuluyor. Aynı zamanda, Gazze’de su, elektrik, yakıt ve diğer temel hizmetlerin yeniden tesis edilmesi, bölgeye yeterli insani yardımın girmesi isteniyor.
ANKETİ HATIRLATTILAR
Mektupta, “Amerikalıların büyük çoğunluğu bir ateşkesi destekliyor” denilirken, geçen ay yapılan ve halkın yüzde 66’sının, Demokratların da yüzde 80’inin “ABD İsrail’e ateşkes baskısı yapmalı” dediği ankete atıfta bulunuldu. İmzacılar, “Dahası, Amerikalılar ABD ordusunun Ortadoğu’da yeni bir maliyetli ve anlamsız savaşa çekilmesini istemiyor” dedi.
OY KAYBETME ENDİŞESİ
NYT’ye konuşan kaynaklar, mektubun imzacıları arasında Ulusal Güvenlik Konseyi’nden FBI ve Adalet Bakanlığı’na uzanan, bazıları da Biden yönetimi tarafından atanmış isimlerin bulunduğunu söyledi. İmzacıların bazılarının Biden’ın 2020’de seçilmesine yardım etmiş kişiler olduğu ve 2024 seçimlerinde Demokratların İsrail’e destek nedeniyle oy kaybetmesinden endişe duyduğu da belirtildi. Mektubun hazırlanmasına yardımcı olan iki kaynak, Biden yönetiminde çalışma sebeplerinin “başkanın Amerikalı seçmenleri daha fazla temsil eden bir yönetim vurgusu yapması olduğunu” ancak siyasi atamalarla göreve gelen birçok kişinin endişelerinin gözardı edildiğini söyledi.
Gazeteye konuşan bazı ABD’li yetkililer ise yönetim içinde görüş ayrılıklarına değer verildiğini ancak hükümet çalışanlarının, her zaman ABD politikaları ile aynı fikirde olmayabileceklerini bilmeleri gerektiğini söyledi. Bu yetkililer, itirazların daha çok 20’li ve 30’lu yaşlarındaki genç çalışanlardan geldiğini savunsa da, NYT’nin kaynakları daha yaşlı isimlerin de muhalif bildirilere imza attığını belirtti.
Amerikan basını dün de, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın itirazları kayda geçirmek için Vietnam Savaşı sırasında oluşturduğu ‘Muhalif Kanal’ (Dissent Channel) üzerinden bir bildiriye 100’ü aşkın bürokrat ve diplomatın imza attığını yazmıştı. (DIŞ HABERLER)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***