Almanya’da sığınmacıların çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan tasarı, Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunanlara en geç altı ay sonra çalışma izni verilecek.
Almanya İçişleri Bakanlığı’nın sığınmacıların ülkede çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla hazırladığı yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi.
SIĞINMACILARIN İŞ PİYASASINA ERKEN ERİŞİMLERİ SAĞLANACAK
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Bakanlar Kurulu’nda önemli bir yasa tasarısının kabul edildiğini belirtti. Yasa tasarısı, Federal Meclis’e (Bundestag) gönderilecek. Faeser, düzenlemeyle iltica talebinde bulunanların ve müsamaha belgesiyle (Duldung) ülkede yaşayanların iş piyasasına daha erken ve kolay erişmelerini sağlamak istediklerini ifade etti.
POTANSİYEL VE NİTELİKLERİ EN İYİ ŞEKİLDE KULLANILACAK
Bakan Faeser, “Biz, Almanya’da yaşayanların potansiyellerini ve niteliklerini en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Bunun için bu insanların mümkün olduğunca hızlı bir şekildeki çalışmalarını sağlamalıyız” dedi.
İLK KABUL MERKEZLERİNDEKİLER 6 AY SONRA ÇALIŞABİLECEK
Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç altı ay sonra, müsamaha belgesiyle (Duldung) ülkede bulunanlara ise genel olarak çalışma izni verilecek. Kısa süre içinde sınır dışı edilecek kişiler bu düzenlemenin dışında tutulacak.
ÇALIŞMA SÜRESİ 20 SAATE DÜŞÜRÜLECEK
Mümkün olduğunca çok sayıda kişinin çalışmasını sağlamak için asgari haftalık çalışma süresi 36 saatten 20 saate düşürülecek. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin Almanca konuşması, ‘aşırı örgütlerle’ bağlantılarının bulunmaması ve suç işlememiş olması gerekiyor.