Zarif-Sümeyye Tercanlıoğlu çifti, AİHM’in suç olmadığını bir daha tescillediği fiillerden verilen hapis cezası nedeniyle dün tutuklandı. 3 aylık oğlunu koşullarını bilmediği cezaevi ortamına sokmak istemeyen anne Sümeyye Tercanlıoğlu, emzikli bebeği kız kardeşine teslim etti.
Boldmedya’dan Necdet Çelik’in haberine göre, AİHM kararı ve yasalara rağmen 3 aylık bebek, cezaevine konan ana babasından koparıldı. Suç olmadığı tescillenen eylemleri nedeniyle hapis cezası alan Tercanlıoğlu çifti, Edirne’de yakalanarak cezaevine kondu. Taze anne Sümeyye Tercanlıoğlu, cezaevi ortamına girmesini istemediği 3 aylık Enis’i, kardeşine teslim etti.
İLK KEZ MAMA İLE BESLENDİ
Bold Medya’nın ulaştığı Gamze Yörük, yaşadığı şaşkınlık ve çaresizliği anlattı. ‘’Kardeşim 24 saatlik gözaltı ve duruşma sürecinde çok yıprandı, halsiz kaldı. Edirne çok soğuk bir yer. Cezaevinde neyle karşılaşacağını bilemediği için kardeşim yeğenimi bana teslim etti. Anne sütünden başka bir şey almamış bebeğe mama yedirmeye başladık.’’ diyen Yörük, bebeği Samsun’a götüreceklerini ifade etti.
”GÖRÜŞLERE GELEMEYİZ”
Kış şartları ve mesafe nedeniyle bebekle birlikte görüşlere gelemeyeceklerini kaydeden Yörük, ‘’Umudumuz hiç olmazsa annenin serbest kalması. Bebekli anne kanunen hapse konamaz. AİHM kararı da verilen hapis cezalarını boşa düşürdü. Hukuka uyulsun, bebek annesine kavuşsun.’’ çağrısında bulundu.
SIRF TANIK İFADELERİYLE 6 YIL 3 AY VERİLMİŞ
Sosyal bilgiler öğretmeni Sümeyye Tercanlıoğlu, öğrencilik yıllarında beraber kaldığı arkadaşlarının isim vermesi sonucu örgüt üyeliğiyle yargılandı. Tanıkların çoğu yargılama sürecinde ifadelerini geri çekti. Önce beraat verilen Tercanlıoğlu, savcının itirazı üzerine 6 yıl 3 ay hapse mahkum oldu. Tanık ifadeleri dışında hiçbir delil olmayan dava dosyası halen Yargıtay’da bulunuyor.
MAĞDURLARA YARDIMDAN CEZASI YÜKSELDİ
Sümeyye Tercanlıoğlu ile 4 yıl önce hayatını birleştiren sınıf öğretmeni Zarif Tercanlıoğlu, 15 Temmuz sonrası bir süre tutuklu kalıp tahliye edildi. Geçen yıl mağdurlara yardım ettiği için yeniden soruşturma geçiren Tercanlıoğlu, adı bylock listesinde yer aldığı için 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Zarif öğretmenin cezası da Yargıtay’da onama aşamasında bulunuyor.
AİHM Yüksek Dairesi, 26 Eylül’de aldığı kararla 15 Temmuz sonrası yargılamalara temel delil olan bylock, dernek üyeliği, sohbetlere katılma gibi etkinliklerin suç olmadığını tescilledi. Anayasanın 90. maddesi, imza atılan uluslararası anlaşmaların iç hukukun üstünde olduğunu belirtiyor. AİHM kararı iç hukukta uygulanmadığı takdirde Avrupa Komisyonu’nun yaptırım yetkisi bulunuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***