RIHA – Pirsûs’ta işkenceyle gözaltına alınarak tutuklanan Adle Samur’un tahliye edildiği ilk duruşmada Kürtçe savunma yapan Sıtkı Kurtoğlu, jandarmaların darp ve tehditlerine maruz kaldığını belirtti ancak mahkeme, “Yalan söylemeyin, olmaz öyle şey” diyerek ifadeleri tutanağa geçirmedi.
Riha’nın Pirsûs ilçesinin Mishecerk (Gönen) Mahallesi’ne bağlı Karacurun Mezrası’nda, 24 Şubat’ta PKK’li olduğu belirtilen Sıtkı Kurtoğlu ile askerler arasında yaşanan çatışmadan sonra 7 kişi gözaltına alındı. 2 Mart’ta yapılan gözaltı operasyonunda Mehmet Samur ve eşi Adle Samur işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.
Olaya dair ilk duruşma dün Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tutuklu yargılanan Reşat Demirkol, Sıtkı Kurtoğlu, Adle Samur ve Mehmet Samur’un yanı sıra müdafileri hazır bulundu. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada dosyaya eklenen evraklar okundu. Tutuklu yargılanan Sıtkı Kurtoğlu, Adle ve Mehmet Samur tercüman aracılığı ile Kürtçe savunma yaptı.
‘BANA İŞKENCE YAPTILAR’
Savunmasına devam eden Kurtoğlu, istinat edilen suçlamaları ret etti. Reşat Demirkol ise suçlamaları ret ederek beratını talep etti. Soruşturma evresinde işkence gördüğünü söyleyen Adle Samur, işkenceye dair “Şişle koluma ve vücuduma vurdular. Platin olan ayağıma sopayla vurdular” dedi. Samur dosyada aleyhe olan iddiaları kabul etmediğini belirterek beraatını talep etti. Mehmet Samur da soruşturma aşamasında işkenceye maruz kaldığını belirterek, “Bizim şerefimiz ayaklar altına alındı. Bize çok kötü işkenceler yapıldı. Soruşturma aşamasında konuşmamamın nedeni bana öldüresiye şekilde işkence yapıldığı içindir” ifadelerini kullandı. Savunmaların ardından söz alan avukatlar, soruşturma aşamasında delillerin usule uygun toplanmadığını belirterek, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.
‘KÜRTÇE SAVUNMA YAPTIĞIM İÇİN DARP EDİLDİM’
İddia makamı, tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaa verdi. Verilen mütalaanın ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından mütalaaya karşı savunma yapan Sıtkı Kurtoğlu, “Arada yaşanan bir durumu aktarmak istiyorum. Bizi aşağı nezarete götüren Türk askeri Kürtçe savunma yaptığım için bana hakaret etti, beni darp edip, tehdit etti. Can güvenliğim yoktur. Başıma bir şey gelirse sorumlusu mahkemedir” dedi. Mahkeme başkanı, Kurtoğlu’nun aktardıklarına tepki gösterip “Yalan söylemeyin, olmaz öyle şey” diyerek, Kurtoğlu’nun beyanlarını duruşma tutanağına geçirmedi.
‘ASKERİM İŞKENCE YAPMAZ’ TAVRINI YANLIŞ BULUYORUZ
Mahkeme başkanının tavrına tepki gösteren avukat Hidayet Enmek, “Mahkemenin bu tavrı mahkemede adil bir yargılama yapılacağına ilişkin inancımızı zedeledi” dedi. Mahkeme başkanı daha önce birçok kişinin Kürtçe ve Arapça savunma yaptığını dile getirmesi üzerine Enmek, “Sıtkı Kurtoğlu Kürtçe konuşmaktan ziyade mahkemede açık açık PKK’li olduğunu ifade ettiği için askerin saldırısına uğradığını düşünüyoruz. ‘Benim askerim işkence yapmaz’ tavrının yanlış buluyoruz. Bu dosyanın başından beri Samur ailesi ağır işkenceye uğradı, işkence soruşturma sürecinde savcılıkta devam etti” diye konuştu.
Kurtoğlu ve Enmek’in ifadeleri zapta geçirilmeden duruşmaya devam edildi.
‘MÜVEKKİLİN ÇOCUĞU DA TEHDİT EDİLDİ’
Savcının tutukluluğun devamına yönünde verdiği mütalaaya karşı söz alan Reşat Demirkol ile Adle ve Mehmet Samur çifti, tahliyelerini talep etti. Mehmet ve Adle Samur’un avukatı Ali Arslan söz alarak müvekkillerinin çocuklarının PKK’ye katıldığı için hedef haline getirildiklerini belirterek, “Dün jandarma Mehmet Samur’un evine gitti. Mehmet Samur ve eşi tutuklandığı için çocukları Fadıl, Osmaniye’deki işini bırakarak buraya geldi. Jandarma müvekkilin çocuğunu da tehdit etmiştir. ‘Suçun şahsiliği ilkesi’ diye bir şey vardır” hatırlatmasında bulundu. Av. Arslan, müvekkillerinin tahliyesini talep etti. Ardından söz alan avukatlar da tutukluluğu gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.
ADLE SAMUR TAHLİYE EDİLDİ
Verilen aranın ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu Adle Samur’un gözaltında ve tutuklulukta geçirdiği süre, sabit ikametgah sahibi oluşu, delil karartma şüphesinin bulunmayışını göz önüne alarak adli kontrol şartı ile tahliyesine, Sıtkı Kurtoğlu, Reşat Demirkol ve Mehmet Samur’un ise ayrı ayrı tutukluluğun devamına karar duruşmayı 15 Aralık’a erteledi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***