Avrupa’da haftada dört gün çalışma mesaisi uygulamasını deneyen ülkelerin arasına Almanya da katılıyor. Pilot proje, önümüzdeki yıldan itibaren Berlin’de başlayacak. Proje ile çalışanlar, ücretlerinde kesinti olmaksızın yüzde 20 daha az süre çalışacaklar.
İngiltere’de denenmeye başladıktan sonra olumlu sonuçlar veren haftada dört gün mesai uygulaması için Almanya’da da hazırlık yapılıyor. Gelecek yıldan itibaren Berlin’de başlatılması planlanan bir pilot proje ile haftada dört gün çalışma sisteminin denenmesi öngörülüyor. Bu sistemde, çalışma süresi kısaltılacak, ancak verim ve ücret aynı kalacak.
EN AZ 50 ŞİRKETTE 6 AY UGULANACAK
DW Türkçe’nin haberine göre, Berlin’de bulunan danışmanlık firması Intraprenör’ün uygulamaya geçireceği projeye şirketler perşembe gününden itibaren başvuruda bulunabilecek. Intraprenör’ün dört günlük çalışma haftası sisteminin denenmesi için en az 50 şirketin projeye katılması hedefleniyor.
Proje süresince şirketler uzmanlara danışabilecek, yeni yöntemler deneyecek ve birbirleriyle görüş alışverişinde bulunabilecek. Projenin sonunda da sonuçların Münster Üniversitesi tarafından değerlendirilmesi öngörülüyor. Altı ay için öngörülen projede, yüzde 100 verim, yüzde 80 çalışma süresi, yüzde 100 ödeme modeli uygulanacak.
ÇALIŞMA SÜRESİNİN DÜŞÜRÜLMESİ İNGİLTERE’DE RAPOR ALMAYI AZALTTI
Aynı proje daha önce İngiltere’de de uygulanmıştı. Şirketler, projenin sonunda olumlu bir bilanço çıkarttı. İngiltere’de projeye katılan 61 şirketten 56’sı haftada dört gün çalışma sistemini sürdüreceklerini belirtti. Deneme süresince çalışanlar arasında rapor alanların oranı yüzde 65 azalırken, işten ayrılanların oranı da yüzde 57 düştü. Boston ve Cambrigde’den uzmanların yaptığı analize göre deneme süresinde şirketlerin cirosunda ortalama yüzde 1,4 artış görüldü.
BUNDESBANK: ALMAN EKONOMİSİ KÜÇÜLECEK
Diğer yandan Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) aylık ekonomik raporunda, sanayinin durgunluk içinde olmasını ve özel tüketimin büyümeye çok az katkıda bulunmasını işaret ederek Alman ekonomisinin bu çeyrekte küçülmesinin muhtemel olduğunu bildirdi. Bundesbank, “Fiyat artışlarının bir miktar yavaşlamasına, güçlü ücret artışlarına ve iyi iş gücü piyasasına rağmen, özel hane halkları hala harcamalarını kısıtlıyor. Tüketici kısıtlamasına ek olarak, sanayinin artan zayıflığı da ekonomik performans üzerinde baskı yaratıyor” dedi.
Bundesbank, finansman maliyetlerindeki bu artışın, ülkenin hayati ve geniş sanayi sektörü için azalan sipariş alımı gibi büyüme üzerinde de baskı yaratacağını savunurken, “Gelen siparişlerdeki düşük ve devam eden düşüş ve azalan sipariş birikimi, sanayi üretimi üzerinde giderek artan bir etkiye sahip oluyor” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***