Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karabağ bölgesinde Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerginliğin yeniden tırmandığı dönemde bugün Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la bir telefon görüşmesi yaptı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ”Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bugün (11 Eylül) bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve bölgesel konular ele alınmıştır. Görüşmede ayrıca, iki lider bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisinin bölge ülkelerinin tamamının kalkınma ve refahına katkıda bulunacağını vurgulamış ve bu yönde diplomatik çabalara devam edeceklerini ifade etmişlerdir” denildi.
Dün G20 zirvesine katılmak üzere gittiği Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Paşinyan’la görüşeceğine işaret ederek, ”Yarın büyük ihtimalle Sayın Paşinyan’la görüşmem olacak. Bölgeyi (Karabağ) sükunete davet etmekten başka çaremiz yok. Karabağ’da şu anda atılan bu adımlar doğru değil. Kabullenmek mümkün de değil. Biz de buna olumlu bakmıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Görüşmeyle ilgili Ermenistan tarafından henüz bir açıklama gelmedi.
Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dün bölgedeki gelişmelerle ilgili bir açıklama yapmış, Amerika’nın Dağlık Karabağ’da hızlıca kötüleşen insani durumdan derin endişe duyduğunu belirtmişti.
Blinken, Amerika’nın Azerbaycan ve Ermenistan’a doğrudan diyalogla çözüme kavuşmamış konuları birlikte çalışarak çözmeleri çağrısında bulunduğunu kaydetmiş, Laçin Koridoru’nun, ilave rotalarla hemen açılması gerektiğini de vurgulamıştı.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Karabağ, bir savaşla Azerbaycan’dan ayrılmıştı. Uluslararası kamuoyunda Azerbaycan toprağı olarak kabul gören bölge, bununla birlikte önemli bir Ermeni nüfusa da sahip.
Azerbaycan 2020’deki savaşta önemli kazanımlar elde etmiş, bölgeyi nerdeyse çevrelemişti. Bazı Azeri sivillerin Ermenistan’ı Karabağ’a bağlayan yolda ulaşımı engellemesi bölgede gıda, yakıt ve ilaç sıkıntısına neden oluyor.
Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın, Fransa, Almanya, İran, Gürcistan liderleri ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken’la telefon görüşmelerinde bulunarak, sınırda tansiyonun yükseldiğini ve Azerbaycan’ın burada ve Dağlık Karabağ çevresinde asker yığdığını söylediği açıklanmıştı. Azerbaycan da bunu yalanlarken Ermenistan’ı aynı suçlamayı yöneltmişti.
Azerbaycan tarafından haftasonunda yapılan bir açıklamada da, Cumartesi gününün erken saatlerinden itibaren Ermenistan güçlerinin, askerlerine ateş açtığı ve önleyici tedbirler alındığı belirtilmişti. Ermenistan ise, ateş açıldığı iddialarını reddetmişti.