Seyyanen zamla birlikte memurların yüzü güldü. Ancak memur ve emekli maaşının açlık ve yoksulluk sınırına oranı 10 sene öncesine göre daha düşük
Memur ve memur emeklisi maaşının açlık ve yoksulluk sınırına oranı nasıl değişti?
Tarihi zamma rağmen memur, öğretmen ve polis maaşının açlık sınırına oranı 10 sene öncesine göre daha düşük
Memurların yüzü 8 bini aşan seyyanen zam ile güldü. Seyyanen zam alamayan emekliler ise büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Temmuz ayı itibariyle memurların maaşında yıllık artış yüzde 100’ü aştı. Ancak enflasyon ve hayat pahalılığı memurları ve emeklileri kara kara düşündürüyor. Her ne kadar tarihî zam alsalar da birçok memur maaşının açlık ve yoksulluk sınırına oranı 10 sene öncesine göre daha düşük. Üstelik artması beklenen enflasyonla birlikte bu oran daha da düşecek.
Peki, memur, en düşük memur ve memur emeklisi maaşının açlık ve yoksulluk sınırına oranı son 10 senede nasıl değişti? Polis, öğretmen, doktor ve akademisyen maaşlarının açlık ve yoksulluk sınırına oranı yükseldi mi düştü mü? Seyyanen zamla birlikte memurların alım gücü arttı mı?
AA, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SSB) verilerine göre memur maaşları son bir yılda yüzde 100’den fazla zamlandı. Uzman doktor maaşı neredeyse üçe katlanırken (yüzde 192 artış), üniversite mezunu memur maaşı da yüzde 136 zamlandı. Öğretmen, polis ve araştırma görevlisi pozisyonundaki akademisyen maaşları ise yüzde 107 ila 117 yükseldi.
Emekliler hayal kırıklığı yaşıyor
En düşük memur emeklisi maaşı ise bu dönemde yüzde 48 arttı. Temmuz 2023 itibarıyla yıllık enflasyon ise yüzde 48 oldu. TÜİK verilerine göre 12 aylık ortalama enflasyon da yüzde 57 oldu.
Memur, öğretmen, polis ve emekli maaşının açlık sınırına oranı düştü
Memurlar rekor zam alsa da asıl mesele alım gücünün artıp artmadığı. Bu kıyaslamalardan birisi de TÜRK-İŞ’in açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı. Buna göre en düşük memur emeklisi, en düşük memur, üniversite mezunu memur, öğretmen ve polis maaşının açlık sınırına oranı Temmuz 2013-Temmuz 2023 arasını kapsayan son 10 senede geriledi.
Bu ne demek? Son bir yılda maaşlar ikiye katlansa da memur ve emekliler 10 sene öncesine göre geçim yönünden daha kötü durumda. Özellikle emeklilerin durumu oldukça vahim. Artık en düşük memur emeklisi maaşı açlık sınırından çok daha düşük.
Uzman doktor ve araştırma görevlisi maaşlarında ise artış söz konusu.
Yoksulluk sınırında da aynı durum mevcut. Doktor ve araştırma görevlisi dışındaki memurların maaşları yoksulluk sınırına göre son 10 senede geriledi.
Öğretmen, polis, memur ve akademisyen yoksulluk sınırının altında
Öğretmen, memur, polis ve araştırma görevlisi maaşı yoksulluk sınırının altında yer alıyor. Grafikte uzman doktor dışındaki tüm memurlar ve emekliler yoksul durumda.
Memur emeklisi maaşı açlık sınırının altında
Temmuz aylarını kıyaslamak dışında her aydaki değişime bakıldığında memur ve emekli maaşının açlık ve yoksulluk sınırı karşısında nasıl gerilediği ortaya çıkıyor. Özellikle yeni ekonomik model döneminde memur maaşları açlık sınırı karşısında ciddi gerileme yaşadı.
Açlık ve yoksulluk sınırı her ay güncelleniyor. Memur ve emekli maaşları ise yıl sonuna kadar değişmeyecek. Bu durumda memur ve emekli maaşının açlık ve yoksulluk sınırına oranı yıl sonuna kadar her ay düşmeye devam edecek. Bunun olmamasının tek şartı ise fiyatların düşmesi, yani eksi enflasyon.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***