Artı Gerçek – Anayasa Mahkemesi (AYM), aday öğretmenlik ve meslekte kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesini içeren hükümleri iptal etti. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğe ilişkin bazı ibareler de AYM’den döndü.
Bu kararı Artı TV’de Odak Ankara programında değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, şunları söyledi:
‘TARTIŞMAYA AÇILAN YÖNLERİ AYM GÖRDÜ’
“Biz AYM’nin kendi resmi hesabından bunları görmedik. Basından takip ediyoruz. Dolayısıyla AYM’nin gerekçeli kararını beklemek önemli. Bununla birlikte, basına yansıdığı kadarıyla, iptal edilen maddeleri zaten hem Danıştay’a açtığımız davada hem de AYM’ye verdiğimiz yazılı dilekçemizde ifade ettiğimiz konulardı. Biz daha geniş bir bağlamda bu konuyu ele almıştık. Ortaya çıkan iptal maddeleri, bu geniş eleştirinin çok sınırlı bir kısmını kapsıyor. Sanki ortada kariyer basamakları sistemi duruyor. Şu bakımdan önemli, tartışmaya açılan yönleri olduğunu AYM gördü. Yani bu yasanın gerçek bir öğretmenlik bir meslek kanunu olmadığını görmüş.
‘CİDDİ SORUNLAR DOĞABİLİRDİ’
Şimdi kanunun 5. maddesi aday öğretmenlik konusunu gündemleştiriyordu. Yani Milli Eğitim sistemine ilk atanacaklarla ilgiliydi. Bizim eleştirmemiz komisyon tarafından değerlendirmenin liyakat dışı olabileceği, keyfi konulara yol açabileceği gerekçesiyle illerde oluşturulmuş olan adaylık komisyonu tarafından değerlendirmeyi iptal etmiş durumda. Burada ciddi sorunlar doğabilirdi. Hali hazırda yerli ve milli tanımına girmedi diye birçok kişi eğitim emekçisi olarak görev alamazdı.
Bir diğeri, yine adaylıkla ilgili 5. madde, 4. fıkrasında, mazeretsiz olarak aday öğretmen yetiştirme programına katılmayanlar ile komisyon değerlendirmesinde başarısız olanların görevine son verilir, 3 yıl süreyle de mesleğe başvuramazlar maddesi de haksızlıklarla dolu, keyfiyeti içerecek bir maddeydi.
Bir kriter yok, nesnel ölçütler yok, aday komisyonu il düzeyinde başvuranları değerlendirecek, keyfi karar sonrası bizden olanlar gelsin, öteki olanlar gitsin diyen bir yaklaşım içinde olabilecekti. Yine kanunun 5. maddesinde aday değerlendirme komisyonu oluşumunu da AYM iptal ediyor. Sen yasama organının yapacağı işi yürütme organına bırakmışsın ki bu iş aday komisyonu oluşumu meselesidir, bunun oluşumunu yasayla düzenlemelisin diyen bir yaklaşım var.
‘ASGARİ ÇALIŞMALAR’ NEDİR?
Tabii 6. madde, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen diye kariyer basamaklarıyla ilgili. “Asgari uzman olmak için asgari çalışmaları tamamlamış olmak” gibi bir madde var. Belirsiz. Bu asgari nedir? Bunu da iptal etmiş. Bu da bizim ifade ettiğimiz konu.
6. maddeyle ilgili aynı zamanda “başöğretmenlik için de öngörülen çalışmaları yapmak” nedir? Bunlar yasama organının düzenleyeceği konular. Bunu iptal ediyorum diyor AYM.
Bir de son bir madde var, 8. madde. Öğretmenlik mesleği, kariyer basamaklarına, ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikçe belirlenir maddesini iptal etmiş. Bu tabii önceki fıkralarda uzman öğretmen, başöğretmen ve düz öğretmen meselelerini iptal etmiyor. Onlar kalıyor gözüküyor sistemde, ki bizim esastan eleştirimiz öğretmenlerin böyle bir sınavla çok sınırlı bir aylık, 40 günlük eğitim programıyla uzmanlar olarak birbirinden ayrıştırılması ve ciddi farklı ücretler ödenecek olması, eşit işe eşit ücret ilkesini zedelediği için çalışma barışını bozacağı biçiminde bir eleştirimiz vardı. AYM basına yansıdığı kadarıyla bu eleştiriyi görmemiş.
‘BİZİM ELEŞTİRİLERİMİZ ÇOK DAHA GÜÇLÜYDÜ’
Gerçekten öğretmenlik meslek kanunu hakkında bizim eleştirilerimiz çok daha güçlüydü. Bu yasanın iptal edilmesi ve en yüksek ücrette eşitlik sağlayacak bir düzenlemenin yapılmasıydı. UNESCO öğretmenlerin tavsiyesi belgesinin Türkiye de imzaladığı için esas alınması gerekiyor. Bu belgede 145 madde var. Bizimkinde 12 maddelik, asıl olarak 4 maddeye indirgenmiş bir yasayla karşı karşıya kalırız. (HABER MERKEZİ)
AYM, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etti
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***