WAN – Wan’da her yıl temel atma töreniyle açılışı yapılan “çevreyolu” projesi, 13 yıldır bitirilemedi. Proje ile binlerce kişinin arazisine el konuldu, hak sahipleri başkalarının arazisine ortak edildi.
Wan’da iktidarın 2010 yılından bu yana birçok kez temel atma töreniyle açılışını gerçekleştirdiği “Van Çevre Yolu” projesi, 13 yıl geçmesine rağmen bitirilemedi. Wan’ın Artemêt (Edremit) ilçesinde başlayarak kentin doğusundan Erdîş (Erciş) yoluna bağlanan 61 kilometrelik yolun sadece 20 kilometresi bitirildi. 13 yıl geçmesine rağmen yolun 41 kilometresi hala tamamlanmadı.
Son olarak 11 Haziran 2022’te AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın video konferansla yeniden temelini attığı yol projesiyle binlerce insan mağdur edildi. Yol yapımı kapsamında İmar Kanunu’nun 18’inci maddesi ile hak sahiplerinin muvafakatı aranmadan kamulaştırıldı. Bununla birlikte hak sahiplerinin rızası alınmadan birçok kişinin arazisinden yol geçirildi.
Çok sayıda kişinin arazisine el konulurken, bunun yanı sıra arazisinden yol geçirilen birçok yurttaş da kentin başka noktalarında bulunan hak sahibi olan yurttaşların arazilerine ortak edildi. Proje kapsamında 18’inci maddeyle en az 6 bin kişi mağdur edildi. Bunun sonucunda hak sahipleri ne arazilerini satabiliyor ne de proje kapsamında giren parsellerde ev yapabiliyor. Şimdiye kadar açılan karşı davalardan da sonuç alınamadı.
ARSASINI YENİDEN SATIN ALACAK!
‘Çevre yolu’ projesi mağdurlarından Bahattin Durur, 500 metre olan arsasında yol geçtiğini belirterek, bedelinin ödenmemesi nedeniyle birçok kişinin arsasına ortak edildiğini söyledi. Elinde kalan arsanın 200 metresine de 18. Madde nedeniyle başka insanların ortak edildiğini ifade eden Durur, mağdur edildiklerini belirtti. Daha önce tapulu arsasına ev yapmaya başladığını aktaran Durur, “Aradan geçen 4 yıldan sonra birileri gelip, ‘ben bu arsaya ortağım’ dedi. Tapumu alırken herhangi biri bana ortak değildi ama şuan ortaklarım oldu. Şuan arsamı bana ortak edilen kişilerden satın almamı istiyorlar. Ben parasını verip aldığım arsayı, nasıl tekrar alayım! Bedelini ödediğim arsayı neden bir daha satın alayım?” diye sordu.
ARSAYA 4 KİŞİ ORTAK EDİLDİ
İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinin uygulanmasıyla hak sahiplerinin birbirine ortak edildiğini söyleyen Erol Umur, kendisine ait 400 metrekare arsaya da 4 kişinin ortak edildiğini aktardı. Umur, “Denemediğim yol kalmadı ama bir türlü şahsıma ait tapumu alamıyorum. Yetkililerin bu işe bir an önce bir çözüm bulmaları gerekiyor. Herkesin tapularını vermeleri gerekiyor. Kadastronun gelip tapuları ölçmesi ve kime ait ne varsa vermeleri lazım. Babamdan kalan arsayı ben nasıl komşuma hibe edeyim? Buna bir çare bulunması gerekiyor” diye seslendi.
‘TEK SORUMLUSU DEVLETTİR’
Edremit Xorkum Mahallesi’nde bütün arazilerin birbirine karıştığını dile getiren mağdurlardan Arif Koçyiğit, kendisine ait olan 3 bin metrekare arsasının başkasına, başkasının 12 bin metrekare arazisinin de kendi adına geçirildiğini belirtti. Koçyiğit, “Benim arsamı alan kişi, bana arsamı vermediği için ben de onun arsasını vermiyorum. Devlet, bu arazilere bir çare bulmalı. Bütün arazilerde kayma olmuş. Yetkililerin bir an önce bu soruna bir çözüm bulmaları gerekiyor. Böyle giderse kavgalar olur, bunun da tek sebebi devlet olur” uyarısında bulundu.
‘ARSAMI BANA GERİ SATIYORLAR’
Bir diğer proje mağduru Sinan Şahin ise, şunları söyledi: “Eski Edremit’te 500 metrekare arsam var. Benden 100 metrekare yol payı aldı, 20 metrekaresini yol için almışlar, geri kalan 80 metrekareyi ise bana geri satıyorlar. Yani benim tapulu malımı, bana geri satmaya çalışıyorlar. Yine arsama başkası da ortak yapılmış. Ben arsamda ev yapmaya kalkarken, bir ay sonra biri geliyor, ‘benim burada arsam var’ diyor. Tapuya gidiyoruz, benim arsama başkası da ortak edilmiş. Çevre yolu üzerinde büyük oyunlar oynanıyor, milleti soydular, kendileri yapıp, kendileri çiziyorlar. Kimse bir şey diyemiyor. Çevre yolu arazisinde geçen herkes mağdur durumda.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***